Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Centrale banken zetten vaart achter eigen cryptomunten, maar VS blijft achter

Logo Business AM
Markten

21/01/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, onderzoekt de geschiktheid van een Europese cryptomunt voor de eurozone - EPA

Zes centrale banken waaronder de ECB gaan informatie uitwisselen over de bouw van hun eigen cryptomunt. De Amerikaanse Federal Reserve is de grote afwezige.

Het gaat om de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, de Zwitserse nationale bank, de Zweedse Riksbank en de Bank of Canada, zo kondigen ze aan in een kort persbericht.

Samen met de Bank voor Internationale Betalingen, zeg maar de bank van de centrale banken, creëren ze een studiegroep om ‘ervaringen uit te wisselen terwijl ze de mogelijke case inschatten voor een ‘central bank digital currency’ (CBDC) in hun thuisjurisdictie’.

Een CBDC gebruikt dezelfde blockchain-technologie als bitcoin en andere cryptomunten, maar heeft wel een tegenovergestelde filosofie. De ‘echte’ cryptomunten zijn decentraal georganiseerd en zijn allergisch aan overheidssturing, terwijl de CBDC’s net hun oorsprong vinden bij een centrale overheid. De e-euro of de e-kroon zou een puur digitale munt zijn zonder munten of biljetten.

De Fransman Benoît Cœuré, een voormalige topdirecteur van de ECB, is een van de twee voorzitters van de werkgroep, die onder meer zal nagaan of de digitale munten ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Frankrijk is een van de grootste believers in een overheidsgelinkte blockchain-munt. De ECB maakte recent details bekend over zijn onderzoeksproject Eurochain.

Waar blijft Amerika?

De voorzichtige alliantie komt er nadat China signalen geeft dat het ver staat met zijn digitale yuan, ook wel DCEP (Digital Currency/Electronic Payment) genoemd. Ook Rusland, Zuid-Korea, Venezuela en de Bahama’s zijn met de technologie aan de slag.

De grote afwezige is de Verenigde Staten. Daar gaat alle aandacht naar de libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton