Centrale banken zetten vaart achter eigen cryptomunten, maar VS blijft achter

Zes centrale banken waaronder de ECB gaan informatie uitwisselen over de bouw van hun eigen cryptomunt. De Amerikaanse Federal Reserve is de grote afwezige.

Het gaat om de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, de Zwitserse nationale bank, de Zweedse Riksbank en de Bank of Canada, zo kondigen ze aan in een kort persbericht.

Samen met de Bank voor Internationale Betalingen, zeg maar de bank van de centrale banken, creëren ze een studiegroep om ‘ervaringen uit te wisselen terwijl ze de mogelijke case inschatten voor een ‘central bank digital currency’ (CBDC) in hun thuisjurisdictie’.

Een CBDC gebruikt dezelfde blockchain-technologie als bitcoin en andere cryptomunten, maar heeft wel een tegenovergestelde filosofie. De ‘echte’ cryptomunten zijn decentraal georganiseerd en zijn allergisch aan overheidssturing, terwijl de CBDC’s net hun oorsprong vinden bij een centrale overheid. De e-euro of de e-kroon zou een puur digitale munt zijn zonder munten of biljetten.

De Fransman Benoît Cœuré, een voormalige topdirecteur van de ECB, is een van de twee voorzitters van de werkgroep, die onder meer zal nagaan of de digitale munten ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Frankrijk is een van de grootste believers in een overheidsgelinkte blockchain-munt. De ECB maakte recent details bekend over zijn onderzoeksproject Eurochain.

Waar blijft Amerika?

De voorzichtige alliantie komt er nadat China signalen geeft dat het ver staat met zijn digitale yuan, ook wel DCEP (Digital Currency/Electronic Payment) genoemd. Ook Rusland, Zuid-Korea, Venezuela en de Bahama’s zijn met de technologie aan de slag.

De grote afwezige is de Verenigde Staten. Daar gaat alle aandacht naar de libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20