Het zit er bovenhands op tussen minister van Defensie Theo Francken (N-VA) en de legervakbonden. Aanleiding is de geplande pensioenhervorming. Daarover stond vandaag een overleg op de planning, maar de vakbonden verlieten dat vroegtijdig. Ze verwijten Francken een gebrek aan respect.
Key Takeaways
- Het overleg tussen de legervakbonden en minister van Defensie Theo Francken (N-VA) over de geplande pensioenhervorming is op niets uitgedraaid.
- De minister ging daarbij een nieuw sociaal plan voorstellen, maar dat was voor de vakbonden ontoereikend.
- Zij verwijten Francken een gebrek aan respect.
Iedereen moet langer werken van Arizona, zo ook militairen. Zij kunnen momenteel nog op pensioen aan 56 jaar, maar vanaf 2027 wil de federale regering die pensioenleeftijd geleidelijk optrekken tot 67 jaar. Jaarlijks zou de pensioenleeftijd voor militairen met één jaar verhoogd worden. Het gaat om dezelfde pensioenhervorming die er ook komt op het spoor. De plannen daarover zijn opgenomen in het regeerakkoord, maar krijgen binnen het leger al langer veel kritiek.
“Sociale dumping”
Minister van Defensie Theo Francken liet daarbij eerder al aan de vakbonden weten met een nieuw sociaal plan te komen. Dat stelde hij vandaag, dinsdag, aan hen voor. Lang duurde dat overleg echter niet, want de legervakbonden stapten vroegtijdig op.
“Wat op tafel werd gelegd, is niets minder dan sociale dumping: ondermaatse arbeidsvoorwaarden, onvoldoende aandacht voor welzijn en een structureel gebrek aan waardering. Militairen blijven goedkope arbeidskrachten, altijd en overal inzetbaar, zonder de rechten of verloning die daarmee zouden moeten gepaard gaan”, schreven ze na afloop in een persbericht.
Vakbonden eisen betere vergoeding
De vakbonden hadden voor het overleg al laten weten een betere vergoeding te willen in ruil voor een hogere pensioenleeftijd. Er zijn binnen het leger al langer klachten over het feit dat militairen tijdens buitenlandse missies maar beperkt vergoed worden voor lange werkdagen. Ook weekend- en nachtwerk bij bewakingsopdrachten in België wordt niet extra vergoed. Naar schatting werkt een militair in zijn carrière op die manier zeven jaar gratis.
Volgens de vakbonden compenseerde de vroege pensioenleeftijd dat oud zeer, maar dreigt dat evenwicht nu verloren te gaan. Dat meldt De Morgen. Ze hekelen ook dat Francken en de legertop wel geld hebben voor materieel, maar niet voor het personeel.
“Minister Francken profileert zich op sociale media als verdediger van het militair personeel, maar toont in realiteit geen greintje respect voor hun inzet. Voor het gemeenschappelijk vakbondsfront is de maat vol. De maskers zijn gevallen, en het is tijd dat de juiste verantwoordelijken rekenschap afleggen”, klinkt het.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!