Legendarisch werk van Banksy wordt binnenkort weer geveild

Een van de beroemdste werken van de mysterieuze Britse kunstenaar Banksy gaat op 14 oktober onder de hamer, zo kondigt veilinghuis Sotheby’s aan. Het gaat om Love is in the Bin, het deels versnipperde werk uit de reeks Girl with Balloon.

De versnippering dateert van de vorige veiling, in 2018. Kort nadat een onbekende verzamelaar een ingekaderde versie van Girl with Balloon voor 1,1 miljoen pond gekocht had, trad een door Banksy ingebouwde versnipperaar in werking, die het kunstwerk helemaal dreigde te vernietigen, tot consternatie van de aanwezige bieders.

Het werk werd echter maar deels versnipperd en kreeg daarop de nieuwe naam Love is in the Bin. Velen zagen er een geniale interventie van de kunstenaar in. Banksy schopt wel vaker tegen de schenen van het kapitalisme. Maar later maakte hij bekend dat de stunt deels mislukt was. Het was eigenlijk zijn bedoeling om het werk helemaal te versnipperen, wat wel lukte tijdens de voorbereidende testen.

Nog waardevoller

Door die halve mislukking had de koper ironisch genoeg een nog waardevoller kunstwerk in handen gekregen. “Op die surrealistische avond drie jaar geleden werd ik de toevallige, maar zeer bevoorrechte eigenaar”, schrijft de onbekende eigenaar in een verklaring van Sotheby’s. “Het was ongelooflijk om deel uit te maken van het verhaal van hoe een van de beroemdste kunstwerken ter wereld is ontstaan, maar nu is het tijd om het schilderij los te laten.”

Volgens schattingen is het werk 4 tot 6 miljoen pond waard. Sotheby’s verwacht er alvast veel van en noemt het werk “het beroemdste kunstwerk van de 21ste eeuw” en “een relikwie van Banksy’s guerilla-manier om kunst te maken”.

Lees ook: Betalen met Bitcoin of Ether mogelijk bij veiling kunstwerk Banksy

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20