1 op 7 winkels in het VK staat leeg en het overschot aan winkels lijkt nu structureel te zijn

Een op de zeven winkels in Groot-Brittannië staat leeg. En de afgelopen drie maanden is de leegstand in de Britse winkelstraten alleen maar toegenomen, zelfs toen de economie weer aantrok, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Volgens een rapport van het databedrijf Local Data Company en het British Retail Consortium (BRC), een samenwerkingsverband van winkeliers, steeg de leegstand in de Britse winkelstraten en winkelcentra in het tweede kwartaal tot 14,5 procent, vergeleken met 12,4 procent in het tweede kwartaal vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2021 was er sprake van een stijging van 14,1 procent. 

Vooral winkelcentra

“Het komt niet als een verrassing dat het aantal gesloten winkels in het Verenigd Koninkrijk blijft stijgen, nadat retailers al meer dan een jaar in en uit de lockdown zijn gekomen”, zei Helen Dickinson, CEO van het British Retail Consortium (BRC). Ze waarschuwde dat dit aantal nog verder zou kunnen toenemen nu er een einde is gekomen aan de vrijstelling van bedrijfsbelastingen om bedrijven door de pandemie te loodsen.

Met een leegstand van 19,4 procent zijn Britse winkelcentra het zwaarst getroffen. In de winkelstraten daarentegen ligt dat percentage lager: 14,5 procent. Uit de cijfers blijkt ook dat er een duidelijke kloof is tussen Noord en Zuid. Londen heeft met 11,1 procent de laagste leegstand, gevolgd door het zuidoosten. De zwaarst getroffen regio was het noordoosten van Groot-Brittannië met 20,6 procent leegstand, gevolgd door Wales en het noordwesten.

Ook in België

Ook in onze winkelstraten neemt het aantal lege winkelpanden toe. De leegstand in België loopt van jaar tot jaar op, klinkt het bij Locatus, dat winkeltrends in Nederland en in ons land in kaart brengt. “Onze eerste meting was in 2008, toen bedroeg de leegstand 5,1 procent, oplopend tot 11,2 procent begin 2020.” En in de loop van vorig jaar is dat cijfer verder opgelopen tot 11,8 procent begin 2021. 

Vorige week liet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) weten dat een op de negen Vlaamse winkelpanden leegstaat. Dat zijn er 13.468, ofwel 11,1 procent van het totaal. Vorig jaar nam het aantal leegstaande panden toe met 7 procent. Dit jaar met 6 procent. In heel België zal de leegstand waarschijnlijk oplopen tot 13 procent als gevolg van de coronacrisis, zo verwacht Locatus.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20