“Brexit-dip” is al aan het wegebben: Londen heeft opnieuw de grootste aandelenbeurs van Europa

Na de brexit was Londen een tijdlang van de troon gestoten door Amsterdam als Europa’s grootste handelscentrum. Minder dan zes maanden later is de Britse hoofdstad alweer terug.

Tussen januari en mei 2021 had Amsterdam de grootste effectenbeurs van Europa en torende het elke maand verder boven Londen uit. Een fenomeen dat ontstond na de inwerkingtreding van de brexit.

Het Verenigd Koninkrijk verloor het recht op toegang tot de interne markt van de Europese Unie. Handelaren mogen daardoor niet meer handelen in bedrijven in de EU vanuit Londen. Als gevolg daarvan kunnen aandelen van bedrijven als Airbus SE en BNP Paribas SA niet over het Kanaal worden verhandeld.

Bovendien hebben veel bedrijven hun activiteiten van Londen naar steden in de EU verplaatst. Amsterdam heeft daar de vruchten van geplukt.

Londen heeft honger, heel veel honger.

Je kan echter stellen dat dit brexit-effect al enigszins is weggeëbd. 

  • Zo werd in de maand juni op de verschillende Londense aandeelhandelsites gemiddeld 8,92 miljard euro per dag verhandeld.
    • Dit is meer dan de 8,8 miljard euro in Amsterdam, volgens gegevens van Cboe Europe. 
      • In mei bedroeg het gemiddelde dagelijkse volume van in Amsterdam verhandelde aandelen nog 9,4 miljard euro, tegen 8,7 miljard euro voor Londen.

De metropool is geruisloos haar dominantie aan het herwinnen, met name door de handel in Zwitserse aandelen.

“De terugkeer van de Zwitserse aandelenhandel heeft bijgedragen tot de ommekeer in wat slechts een tijdelijke fase was. Londen zal binnenkort zijn status als Europees en mondiaal handelsknooppunt herwinnen, en het zou gemakkelijk kunnen profiteren van de beweging weg van de beperkende EU-regels,” zei Alberto Tocchio, een portefeuillebeheerder bij Kairos Partners, tegen het persbureau Bloomberg.

Voorsprong kleiner

Londen staat weliswaar weer op de eerste plaats, maar de voorsprong op zijn achtervolgers is oneindig veel kleiner dan vóór de brexit. In december 2020 werd in de Britse hoofdstad voor 14,3 miljard euro in aandelen gehandeld… tegen 2,2 miljard euro in Amsterdam,

  • In de toekomst wil Londen echter zijn volledige dominantie op de aandelenmarkt terugwinnen. 
  • Eerder deze week kondigde Rishi Sunak, de minister van Financiën, aan dat het VK had opgegeven om de gelijkwaardigheidsovereenkomsten inzake financiële diensten te verkrijgen die het met de EU wilde. 
  • De Britten zullen hun eigen regels bepalen: de City zal zich meer openstellen voor de wereld en proberen steeds meer zaken te doen met partners buiten de Europese Unie. (lb)

Lees ook: Moskou-aan-de-Theems: witwasmachine van de wereld staat in Londense City

Meer