EU en VS schorten alle tarieven in conflict Airbus en Boeing vier maanden op

De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan alle tarieven in het kader van het aanslepende geschil over steun voor de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing voor vier maanden opschorten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden.

‘Als symbool van een nieuwe start hebben president Biden en ikzelf afgesproken om alle tarieven die zijn opgelegd in de context van het geschil rond Airbus en Boeing voor een initiële periode van vier maanden op te schorten’, deelde von der Leyen mee. De beslissing slaat zowel op vliegtuigen als andere producten.

De EU en de VS beschuldigen elkaar al jarenlang van illegale staatssteun aan de eigen luchtvaartindustrie. Het conflict in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) sleept al sinds 2004 aan. De WTO gaf de VS in oktober 2019 groen licht om voor 7,5 miljard dollar taksen te heffen op Europese producten. Een jaar later mocht de EU voor 4 miljard dollar aan tarieven invoeren voor Amerikaanse export.

‘Dit is uitstekend nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en een heel positief signaal voor onze economische samenwerking in de komende jaren’, aldus von der Leyen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20