Latijns-Amerika reageert op de oorlog in Oekraïne: “Perverse plannen bedoeld om Rusland strategisch en militair te omsingelen”

De escalatie in Oekraïne houdt de gemoederen wereldwijd bezig, ook in Latijns-Amerika. De reacties variëren van de oproep tot het stoppen van de gevechten tot openlijke steunbetuigingen aan Poetin. Het laat de invloed van Rusland in de regio duidelijk zien.

De landen Venezuela en Cuba hebben Poetin openlijk gesteund nadat hij Oekraïne binnenviel.

Zo richtte de Venezolaanse president Nicolas Maduro zich persoonlijk tot de Verenigde Staten. Hij bekritiseerde het land voor de “perverse plannen, bedoeld om Rusland militair en strategisch te omsingelen”.

Hij is er ook van overtuigd dat Rusland als overwinnaar uit de strijd zal komen. “Venezuela is met Poetin, het is met Rusland”, sloot hij zijn mededeling af. In 2019 zouden twee vliegtuigen met Russische militaire zijn geland in de hoofdstad Caracas. De Russen waren daar om ‘uitwisselingsconsultaties’ te houden.

“Oneerlijke sancties”

Cuba had het op zijn beurt over de “wekenlange bedreigingen” van de VS. Door de internationale gemeenschap wekenlang te manipuleren, legden verschillende Europese landen “oneerlijke” sancties op aan Rusland.

Toen Donetsk en Luhansk hun onafhankelijk uitriepen, was Nicaragua er snel bij om de twee republieken te erkennen. President Daniel Ortega liet ook al snel weten Rusland te steunen in het conflict. “Rusland verdedigt zichzelf gewoon”, zei de president. Ortega is een felle tegenstander van de Amerikaanse invloed in Latijns-Amerika.

Toeganspoort tot het continent

Argentinië riep alle betrokken partijen op om “vooruitgang te boeken met diplomatieke onderhandelingen”. De Argentijnse oppositie vond het standpunt echter te mild en eiste een krachtige veroordeling en drong aan op sancties.

Zware maatregelen van Argentinië lijken echter onwaarschijnlijk. Het land onderhoudt nauwe banden met Rusland en is door Poetin zelfs aangemerkt als een ‘sleutelpartner’. President Alberto Fernandez zei recentelijk nog dat het land de toegangspoort moet worden voor Rusland tot het continent. Het Latijns-Amerikaanse land is daarnaast het eerste land op het westelijk halfrond dat het Russische Spoetnik V-vaccin goedkeurde.

Belang van diplomatiek dialoog

De Braziliaanse regering van Jair Bolsonaro drukte het belang van een diplomatieke dialoog uit. “De eerste doelstelling om de vrede te garanderen is een onmiddellijk staakt-het-vuren en een volledige terugtrekken van militair personeel”, aldus Ronaldo Costa Filho, de Braziliaanse ambassadeur voor de VN.

Recent werd Bolsonaro nog fel bekritiseerd vanwege zijn bezoek aan de Russische president Poetin, tijdens de explosieve crisissituatie in Oekraïne. De twee bespraken de versterking van de bilaterale handel en internationale samenwerking.

De Mexicaanse president nam dan weer een uitgesproken standpunt in. Het land steunt de oproep tot diplomatie en het respect voor het Oekraïense territorium. “We willen geen invasie, we accepteren niet dat een land een ander binnenvalt. Het is in strijd met het internationale recht”, aldus president Andrés López Obrador tijdens zijn dagelijkse televisietoespraak.

(lb)

Meer