100 Russische soldaten landen in Caracas

In Caracas zijn zaterdag 2 Russische vliegtuigen geland met in totaal 100 soldaten en 35 ton militair materiaal aan boord. Dat meldt het persagentschap Reuters. Aan boord van een van beide vliegtuigen bevond zich Vasily Tonkoshkurov, een van de toplui van de Russische strijdkrachten.

Beide vliegtuigen waren vrijdag opgestegen vanuit de militaire luchthaven Chkalovsky in Rusland. Ze maakten volgens de gespecialiseerde website Flightradar 24 een tussenlanding in Syrië alvorens zaterdag op de Simon Bolivar International Airport van Maiquetia (foto) te landen. Het vliegtuig dat de cargo vervoerde zou zondag Caracas opnieuw hebben verlaten.

Beide landen hadden zo’n 3 maand geleden al gezamenlijke militaire oefeningen gehouden op Venezolaans grondgebied.

Uitwisselingsconsultaties

Volgens het door het Kremlin gesponsorde nieuwsagentschap Sputnik zullen de officials aan boord ‘uitwisselingsconsultaties’ houden met hun Venezolaanse collega’s. Rusland zou niets meer doen dan ‘technisch-militaire contracten nakomen’ tot dewelke het zich heeft verbonden, schrijft Sputnik. Het beroept zich daarvoor op bronnen binnen de Russische ambassade in Caracas.

De Venezolaanse president Maduro had woensdag nog aangekondigd dat Rusland snel geneesmiddelen naar zijn land zou sturen. Hij voegde daar aan toe dat Moskou zijn land in februari al 300 ton humanitaire hulpgoederen had bezorgd.

Een Russische militaire basis op minder dan een uur vliegen van Miami?

In december schreef het Russische persagentschap TASS dat de Russen hun aanwezigheid in Centraal-Amerika voor de lange termijn zouden opvoeren. Venezuela zou daarbij een eiland hebben aangeboden waar een militaire basis kan worden opgericht. Op dat eiland – La Orchilla genaamd – kwamen eind vorig jaar 2 Russische Tupolev Tu-160-toestellen aan. Dat eiland ligt op  zo’n 200 km ten noordoosten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Deze bommenwerpers kunnen op lange afstanden worden ingezet en kunnen kernkoppen vervoeren. De vliegtuigen voerden verschillende testmissies in het Caraïbische gebied uit, alvorens naar Rusland terug te keren.

Omdat onder de Venezolaanse wet buitenlandse mogendheden geen militaire bases op het grondgebied van het land mogen worden geïnstalleerd, zou president Nicolas Maduro in december een tijdelijke vergunning hebben afgeleverd in ruil voor hoognodige financiële hulp. Ook Maduro’s voorganger Hugo Chavez zou de Russen in 2008 al hebben aangeboden om La Orchilla te gebruiken voor militaire doeleinden. Maar op die uitnodiging beslisten de Russen toen niet in te gaan.

Een signaal voor Trump

Volgens buitenlandexperts wil Maduro de Verenigde Staten op die manier duidelijk maken dat zijn regime wel degelijk nog steun heeft van belangrijke bondgenoten. Rusland en Venezuela hebben gemeenschappelijke belangen in de oliemarkten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20