Latijns-Amerika profiteert van Amerikaanse boycot op Russische olie

Amerikaanse olieraffinaderijen importeerden in april ongeveer 1,3 miljoen vaten ruwe olie en stookolie per dag (bpd) uit Latijns-Amerika. Dat is het hoogste niveau in zeven maanden, volgens gegevens van de Amerikaanse douane. De Amerikanen deden dit om de Russische voorraden in het land te vervangen.

In maart kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een invoerverbod op Russische energieproducten aan. Hier hoopten heel wat landen van te profiteren, door in het nieuw gevallen gat in de Amerikaanse markt te springen. Zo verhoogde Brazilië in april zijn olieproductie naar 3 miljoen bpd en wil het later dit jaar zelfs een productie van 3,3 miljoen bpd bereiken. Het land investeerde flink in zijn olie- en gassector.

Ook de Canadese regering zette zich flink in om “zoveel mogelijk te helpen bij het verdringen van Russische olie en gas”. De op drie na grootste olieproducent van de wereld heeft toegezegd om nog eens 200.000 bpd extra te gaan exporteren, naast een extra 100.000 vaten aardgas.

Russische ruwe olie heeft echter voor de VS altijd een rol van betekenis in de marge gespeeld. Als exporteur neemt Canada namelijk een steeds prominentere rol in, met anderhalf miljoen vaten per jaar. Daar tegenover exporteerde Rusland jaarlijks zo’n 104.000 vaten aan de VS.

Latijns-Amerika profiteert

De invoer van Latijns-Amerikaanse ruwe olie in de VS is in april gestegen tot 1,34 miljoen bpd, het hoogste niveau in zeven maanden. Aankopen uit Argentinië stegen naar het hoogste niveau in vier jaar, terwijl de invoer uit Colombia zijn hoogste niveau bereikte sinds september 2020. Vorige week nog zei Colombia dat het de olie-export tegen het einde van het jaar met ongeveer 40.000 bpd zou kunnen verhogen.

President Joe Biden verlicht daarnaast de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, waardoor oliebedrijven weer zaken kunnen doen met het land. Dinsdag gaf het ministerie van Financiën toestemming aan Chevron, de tweede grootste oliemaatschappij in de VS, om gesprekken aan te gaan in Venezuela om er olie te ontginnen. Dat was vanwege de Amerikaanse sancties, opgelegd dankzij het dictatoriale regime van Nicolás Maduro, eerder niet mogelijk.

Onderwijl importeerden Chinese raffinaderijen de afgelopen dagen Russische olie via overzeese routes en binnenlandse pijpleidingen, ondanks een verscherping van de westerse sancties. Onafhankelijke raffinaderijen deden dat tegen hoge kortingen, omdat Rusland op zoek is naar andere afnemers, nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit het land willen halen.

(ns)

Meer