Brazilië hoopt te profiteren van de spanningen met Rusland: het land wil zijn olieproductie verhogen en lijkt in de VS een nieuwe markt te vinden

Brazilië gaat zijn olie-uitvoer naar de Verenigde Staten verhogen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het land heeft momenteel een productie van ongeveer 3 miljoen vaten olie per dag en streeft dit jaar naar een stijging met 10 procent. Jaarlijks exporteren de Zuid-Amerikanen zo’n 10 procent van hun olieproductie naar de VS.

Omdat de Russische olievoorraden in het Westen steeds meer geweerd worden, zijn de prijzen op de wereldmarkt de afgelopen weken flink gestegen. De prijs van een vat Brentolie ligt momenteel nog steeds boven de 100 dollar per vat, namelijk 108,78 dollar.

Bron: Oilprice.com

Als reactie hierop heeft de Amerikaanse minister van Energie, Jennifer Granholm, contact opgenomen met haar Braziliaanse collega Bento Albuquerque. De Amerikanen hopen namelijk de Russische olie zoveel mogelijk te vervangen door alternatieve bronnen, waaronder Braziliaanse en Canadese voorraden. Dit onderstreept de diplomatieke campagne van de regering van president Joe Biden, die druk bezig is om alternatieven te vinden voor Russische ruwe olie.

“Ik heb al twee ontmoetingen gehad met mijn Amerikaanse collega en we hebben gesproken over het belang om het aanbod en de vraag naar olie en gas over de hele wereld te stabiliseren”, aldus Albuquerque tegen Reuters. Een flinke productiestijging op de korte termijn zit er echter niet in voor de Brazilianen, aangezien het logistiek onhaalbaar blijkt. “De productie is geen knop die je kunt omdraaien”. 

Brazilië produceert momenteel zo’n 3 miljoen vaten olie per dag (bpd) en wil dit jaar een productie van 3,3 miljoen bpd bereiken. Het land heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de olie- en gassector, waardoor het zijn productie de komende jaren hoopt te verhogen. Met 47 procent is China verreweg de grootste importeur van Braziliaanse olie. Op de tweede plek staan de VS met zo’n 10 procent.

Canada

Recent zette ook de Canadese regering zich in om “zoveel mogelijk te helpen bij het verdringen van Russische olie en gas”. De op drie na grootste olieproducent van de wereld heeft toegezegd om nog eens 200.000 vaten olie per dag extra te exporteren, naast een extra 100.000 vaten aardgas. Het land vervult een zeer prominente rol bij de Amerikaanse olie-import en levert de VS jaarlijks zo’n anderhalf miljoen vaten. 

Onderwijl haast Rosneft, de grootste door de staat gerunde olieproducent in Rusland, zich om zijn ruwe olie te verkopen. De race naar de markt toont aan dat het land onder druk staat, terwijl de EU een embargo op Russische olie overweegt. Een volledig embargo lijkt echter onwaarschijnlijk, aangezien Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hiertegen zijn.

Milieugroeperingen bekritiseerden echter de wereldwijde inspanningen om de olie- en gasvoorraden buiten Rusland te versterken. “Grote multinationals grijpen dit moment aan om een ​​agenda naar voren te schuiven om de dominantie van fossiele brandstoffen voor de komende decennia te verankeren”, zegt Food & Water Watch, een in Washington gevestigde niet-gouvernementele organisatie.

(mah)

Meer