“Biden kondigt vandaag of morgen boycot van olie en gas uit Rusland aan”

De Amerikaanse president Joe Biden staat op het punt een invoerverbod op Russische energieproducten aan te kondigen, melden Amerikaanse media. Hij zou de ban eenzijdig afkondigen, zonder dat de EU meedoet.

De Amerikaanse senator Chris Coons, een niet-officiële spreekbuis van Biden, vertelde op CNN dat het invoerverbod er mogelijk vandaag of morgen komt. Volgens nieuwsdienst Bloomberg is het een kwestie van uren en gaat het niet alleen om olie, maar ook om vloeibaar gas (LNG) en steenkool.

De Texaanse olieprijs springt in een eerste reactie 4 dollar hoger, tot 123 dollar per vat. Ook de Londense Brentolie zit in de lift.

De regering-Biden liet eerder al uitschijnen dat een invoerverbod op Russische energie een mogelijke bijkomende sanctie was tegen het Kremlin, zelfs al zouden de Europese bondgenoten niet meedoen. Europa is veel afhankelijker van Russische energie dan de VS.

Alles wijst erop dat de nakende Amerikaanse energieban is doorgesproken met de EU, maar dat de Europese landen geen gelijkaardige maatregelen zullen treffen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20