China importeert meer olie uit Rusland tegen hoge kortingen

China registreerde in april een eerste jaarlijkse stijging van de totale invoer van ruwe olie, omdat het meer vaten ontving uit Rusland. Het land, dat de grootste importeur is van ruwe olie, importeerde vorige maand 10,51 miljoen vaten olie per dag (bpd), volgens berekening van Bloomberg. Dat is 4 procent meer dan in maart.

De stijging van de totale Chinese invoer is volgens de analisten van Bloomberg waarschijnlijk toe te schrijven aan een stijging van 20 procent van de overzeese zendingen uit Rusland. Het is echter niet duidelijk of Chinese raffinaderijen de extra ladingen die in april aankwamen, voor of na de Russische invasie van Oekraïne hebben aangekocht, vertelt analist Emmi Li aan Bloomberg.

Olie blijven kopen

Chinese raffinaderijen zijn de afgelopen dagen doorgegaan met het kopen van Russische olie via overzeese routes en binnenlandse pijpleidingen, ondanks een verscherping van de westerse sancties. Onafhankelijke raffinaderijen deden dat tegen hoge kortingen, omdat Rusland op zoek is naar andere afnemers, nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit het land willen halen.

Toch staan de Chinese staatsraffinaderijen niet te springen om de Russische ruwe olie te kopen. Er heerst namelijk de angst onder de bedrijven dat ze het slachtoffer worden van westerse sancties. China, dat de laatste tijd in de energiesector steeds nauwere banden met Rusland aanknoopt, heeft de oorlog van Vladimir Poetin niet officieel veroordeeld, maar lijkt de laatste tijd voorzichtiger met het sluiten van nieuwe deals met Moskou. 

Staatsbedrijf PetroChina zei bijvoorbeeld vorige week dat het geen sterk afgeprijsde Russische olie en gas zou opkopen, omdat het naar eigen zeggen niet wilde profiteren van de situatie in Oekraïne.

Ondertussen steeg de uitvoer van Chinese brandstoffen tot 2,34 miljoen ton, het hoogste niveau sinds juni, omdat de binnenlandse vraag verzwakt is als gevolg van de lockdowns in het land. Het totale verbruik van benzine, diesel en kerosine is in april met 20 procent gedaald.

(ns)

Meer