Lang voor de hype rond Rivian realiseerde Warren Buffett een rendement van 3.000 procent dankzij een belegging in een andere producent van elektrische wagens

De huidige successen van Rivian, Lucid Motors en het al langer bestaande Tesla zorgen voor enthousiasme bij beleggers voor een sector die in de greep is van FOMO. Het Orakel van Omaha staat niet bekend om het volgen van hypes, maar ook hij heeft meer dan 10 jaar geleden zijn zinnen gezet op een producent van elektrische wagens.

BYD

BYD is een Chinese producent van elektrische wagens. De investeringsmaatschappij van de topbelegger Warren Buffett kocht 225 miljoen aandelen van BYD voor 232 miljoen dollar. Vandaag bedraagt de waarde van dat aandelenpakket 7,9 miljard dollar. Dat is een rendement van meer dan 3.000 procent.

BYD heeft dit jaar 183.000 elektrische voertuigen verkocht. Dat is een toename van 294 procent.

Nio

BYD is overigens niet de enige producent die de wind in de zeilen heeft. Yahoo Finance noemt ook NIO, dat tot nu toe 145.000 elektrische voertuigen heeft afgeleverd in 2021. Het aandeel heeft zijn ups en downs gehad, maar is nog steeds veelbelovend. Het ging van $10 afgelopen zomer naar $60 aan het begin van het jaar. De koers schommelt vandaag rond de 40 dollar.

Xpeng

Hetzelfde geldt voor de Chinese fabrikant XPeng, die op de Amerikaanse beurs wordt verhandeld. De koers van het aandeel is gestegen van 15 dollar afgelopen zomer toen het voor het eerst werd geïntroduceerd tot 50 dollar. Ook dit bedrijf heeft al wagens aan de man kunnen brengen. Xpeng verkocht 17.398 elektrische auto’s in het tweede kwartaal van 2021, 439 procent meer dan het jaar ervoor.

BYD, NIO, XPeng, drie aandelen die op Wall Street nog onder de radar vliegen, maar die wel gestart zijn met de productie van wagens. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij Rivian en Lucid Motors.

Voor sommige analisten zijn de koerswinsten van Rivian en Lucid een teken van een ongezonde aandelenmarkt.

(NS, bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20