Lagere btw op energie verlengd tot minstens eind dit jaar

De federale regering heeft de steunmaatregelen om de energiefactuur te verlichten, verlengd tot einde dit jaar. “Als de prijzen in de winter hoog blijven, is er geen twijfel dat de maatregelen nog eens met een trimester verlengd worden”, voegde premier Alexander De Croo eraan toe.

De fiscale verlagingen liepen in principe af op 30 september, maar zullen nu dus minstens tot 31 december van kracht zijn. De verlenging was algemeen verwacht en wordt nu ook officieel. “Om meer zekerheid te bieden in tijden van onzekerheid”, zo verklaarde De Croo zaterdagavond op een persconferentie.

Concreet gaat het om:

  • het verlaagde btw-tarief van 6 procent op aardgas en elektriciteit
  • het verbrede sociaal tarief voor 2 miljoen gezinnen
  • de verlagingen van de accijnzen op brandstoffen

De premier verklaarde nog dat de energiesituatie elk trimester geëvalueerd zal worden. Als de prijzen nog hoog zijn in het najaar, dan zullen de maatregelen begin 2023 nog eens met drie maanden verlengd worden.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) becijferde dat het om bijna 1,4 miljard aan maatregelen gaat tussen nu en het einde van het jaar.

Twee correcties

Er komen twee aanpassingen:

  • Er is vanaf 1 juli een regeling uitgewerkt voor mede-eigenaars, zodat ze ook van het verlaagde btw-tarief op gas kunnen genieten. Het gaat bijvoorbeeld om een collectieve gasketel voor een appartementsblok, of om collectieve voorzieningen voor campings of rusthuizen. De verlaging van de btw op gas zal ook gelden voor ziekenhuizen, vzw’s en gemeentebesturen, voegde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eraan toe.
  • Dermagne kondigde aan dat de cheque van 200 euro voor huishoudens die verwarmen met stookolie of propaan krijgen, de zogeheten stookoliecheque, verhoogd wordt tot 225 euro.


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20