Lachaert: “Verlaagd btw-tarief van 6 procent voor gas en elektriciteit wordt verlengd tot na de winter, want regering zal niet anders kunnen”

Voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is het nu al duidelijk: het verlaagde btw-tarief voor elektriciteit en aardgas zal ook nog in de eerstvolgende wintermaanden van kracht zijn. Dat verklaarde hij bij VTM Nieuws.

Om de forse stijging van de energiefacturen te dempen, besliste de federale regering om het btw-tarief voor elektriciteit (sinds 1 maart) en aardgas (sinds 1 april) te verlagen van 21 procent naar 6 procent voor de gezinnen, en dat zeker tot 30 september.

Het verlaagde btw-tarief zou wel tijdelijk zijn, zo beklemtoonde de federale regering eerder dit jaar, en halverwege september geëvalueerd worden. Een permanente verlaging zou immers een gat in de toekomstige begrotingen slaan.

Van tijdelijk naar permanent?

Maar de socialisten, die in de regering zitten, maakten de voorbije weken duidelijk dat zij vasthouden aan die verlaging.

“Wij hebben met deze regering – mét socialisten – de btw verlaagd naar 6 procent. Daar hebben we hard voor gestreden, en we zullen blijven strijden om dat op 6 procent te houden”, verklaarde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in zijn 1 mei-toespraak. Hij stelde voor om de verlaging naar 6 procent permanent te maken, omdat gas en elektriciteit basisgoederen zijn.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verklaarde zondag in VTM Nieuws dat het nu al duidelijk is dat het verlaagde btw-tarief op gas en elektriciteit verlengd zal worden tot na de winter. “De facturen zullen in het najaar niet gedaald zijn, en de fundamentele prijzen kan je niet beïnvloeden. De regering zal dus niet anders kunnen dan die 6 procent te verlengen.”

Het permanent maken van het btw-tarief is voor Lachaert bespreekbaar, als er alternatieve inkomstenbronnen voor de overheid gevonden kunnen worden. “Op het einde van de rit moet iemand de tournée générales die worden uitgedeeld, ook betalen”, zei hij.

De argumenten pro en contra

Wat het “ideale” btw-tarief is, hangt volgens economen af van wat je het belangrijkste vindt en in welke richting de overheid het gedrag van de burgers wil sturen:

  • Het vaakst gehoorde argument voor een laag tarief is dat energie een basisgoed is en dus om sociale redenen aan het laagste tarief belast moet worden.
  • Het argument voor een hoog tarief is dat burgers om ecologische redenen aangezet moeten worden tot zuinig verbruik. Het hogere btw-percentage is dan een soort uitdrukking van de klimaatkosten. Daarnaast zijn de btw-inkomsten natuurlijk aardig meegenomen voor de begroting.

Meer