Laat Poetin dan toch betalingen in euro toe voor Russisch gas?

Westerse landen moeten sinds begin deze maand in principe roebels op tafel leggen om gas van Rusland te kopen. Al lijkt de Russische dictator Vladimir Poetin voor sommige landen een uitzondering te maken.

Als reactie op de westerse sancties tegen zijn land, eist Poetin dat de buitenlandse kopers gas met roebels betalen. “Indien deze betalingen niet worden verricht, zullen wij dit als een verzuim van de kopers beschouwen, met alle gevolgen van dien. Niemand verkoopt ons iets gratis, en wij gaan ook niet aan liefdadigheid doen – dat wil zeggen, bestaande contracten zullen worden stopgezet”, liet hij begin deze maand weten.

Uitzonderingen

Nu blijkt dat Poetin toch enkele uitzonderingen wil maken. De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer zegt dat zijn land alsnog gas kan kopen met euro’s. De leider van Oostenrijk zat eerder deze week samen met de Russische dictator.

“Poetin zei dat de gaslevering is veiliggesteld, dat Rusland de contractueel overeengekomen hoeveelheden zal leveren en dat de betalingen in euro’s kunnen blijven gebeuren”, zei Nehammer woensdag in een interview met het Oostenrijkse persagentschap APA. De Europese Commissie heeft overigens gezegd dat kopers met contracten die betaling in euro of dollar vereisen, zich daaraan moeten houden, hetgeen Oostenrijk volgens de kanselier zal doen.

Rusland belangrijke gasleverancier voor Oostenrijk

Zo’n 80 procent van de aardgas in Oostenrijk is afkomstig van Rusland. Het land heeft zich dan ook uitgesproken tegen een embargo op Russisch gas. Op dit moment geldt er in de Europese Unie enkel een verbod op invoer van Russische steenkool. Al zijn sommige landen voorstander om dat verbod uit te breiden naar olie en gas. Het Europees parlement heeft al aangegeven dat het een embargo wil op de import van die twee Russische energieproducten. Dat bleek vorige week uit een resolutie over de oorlog in Oekraïne die in Straatsburg is goedgekeurd.

Eerder schreven we al dat Europese landen in principe probleemloos in euro kunnen blijven betalen. Europese kopers doen dat door een rekening te openen bij de Russische bank Gazprombank. Zij storten bedragen in euro op die rekening. Gazprombank zet die dan om in roebels om Russische gas mee te kopen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20