Meeting tussen Rusland en Oostenrijk was allesbehalve vriendschappelijk

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer trok vandaag naar Moskou om te praten met de Russische dictator Vladimir Poetin. Na afloop sprak Nehammer van een “zeer direct, open en hevig gesprek”.

Dat het gesprek geen toogpraat zou zijn, stond in de sterren geschreven. Nehammer trok richting Moskou als eerste westerse regeringsleider sinds de Russische invasie van Oekraïne. Hij werd door Poetin als “redelijk neutraal” gezien, aangezien Oostenrijk geen lid van de NAVO is. Toch trok Nehammer met een boodschap naar Rusland: “Stop de invasie”.

In de meeting, die anderhalf uur duurde, bespraken de twee leiders ook de oorlogsmisdaden die Russische troepen begingen in het noorden van Oekraïne. In de steden Boetsja en Borodjanka werden al massagraven en misdaden tegen burgers ontdekt; in andere steden wordt hetzelfde gevreesd. Nehammer benadrukte dat de daders van deze gruweldaden moesten gevonden en bestraft worden.

Na afloop was Nehammer toch bezorgd. “Het is duidelijk dat aan Russische zijde een grootschalig offensief wordt voorbereid.” Dit offensief zal waarschijnlijk gericht zijn op de Donbasregio. Hier strijden Russische en separatistische troepen tegen Oekraïense verdedigers. Rusland wil nu met een snelle aanval de Oekraïense soldaten omsingelen en afsnijden van de rest van het land. De aanval wordt de komende dagen of zelfs uren verwacht.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20