Oostenrijkse bondskanselier trekt naar Moskou voor gesprek met Poetin om “bruggen te bouwen”

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer trekt maandag naar Moskou voor een ontmoeting met Vladimir Poetin. Daarmee wordt Nehammer de eerste Europese leider die oog in oog in contact komt met de Russische dictator sinds de invasie in Oekraïne op 24 februari.

Nehammer wil naar eigen zeggen “bruggen bouwen” tussen Kiev en Moskou. Hij wil “alles eraan doen om de oorlog te stoppen” en wil garanderen dat er “stappen worden genomen richting vrede”.

Neutrale status

Hoewel Oostenrijk wel lid is van de Europese Unie, deelneemt aan de internationale sancties tegen Rusland en humanitaire hulp (helmen en kogelvrije vesten voor burgers) levert aan Oekraïne, wijst Nehammer op de neutrale status van het land. Oostenrijk maakt bijvoorbeeld geen deel uit van de NAVO.

“We zijn militair neutraal, maar er zijn uitzonderingen op die neutraliteit. We zijn bijvoorbeeld niet neutraal wanneer het gaat over oorlogsmisdaden en die benoemd en besproken moeten worden”, zei Nehammer op een gezamenlijke persconferentie met Oekraïens president Voldymyr Zelensky.

Nehammer zegt dat hij zijn bezoek vooraf heeft aangekondigd aan de Europese leiders Ursula von der Leyen en Charles Michel, met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Turks president Recep Tayyip Erdogan en met president Zelensky zelf.

“Begrijp niet hoe je met Poetin kan praten”

De beslissing van de christendemocratische bondskanselier kan niet overal op begrip rekenen. De viceburgemeester van de belegerde stad Marioepol, Sergei Orlov, liet alvast weten dat hij het bezoek hoogst ongepast vindt: “De oorlogsmisdaden die Rusland momenteel pleegt op Oekraïense grond vinden nog steeds plaats. Ik kan niet begrijpen hoe je momenteel in dialoog kan gaan met Poetin, hoe je nog zaken met hem kan doen.”

Oostenrijk is hevig afhankelijk van Russisch gas, daarom neemt het land ook een iets mildere toon aan wanneer het over de sancties tegen het land gaat. Vorige week tekende Oostenrijk dan ook protest aan tegen de EU-plannen om extra sancties in te voeren die op Russisch olie en gas gericht zijn.

De gesprekken tussen Poetin en Nehammer zullen op maandagnamiddag plaatsvinden. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat zo’n dialoog Poetin op andere gedachten zal brengen, of voor een doorbraak in de vredesonderhandelingen kan zorgen.

(evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20