Kroatië van noord naar zuid: alle badplaatsen op een rij

Er zijn plekken, stranden en eilanden die je tijdens je vakantie in Kroatië gewoon gezien moet hebben. Hier vertellen wij je welke hoogtepunten je niet mag missen.

Kroatië  is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Voor wie dit prachtige land met zijn mooie stranden en talrijke eilanden deze zomer wil gaan ontdekken, beschrijven wij hier zeven niet te missen badplaatsen:

1. Vis

[media-credit name=”Image by Filip Filipović from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Eiland gelegen in de Adriatische Zee op ongeveer 45 kilometer van het vasteland, Zuid-Kroatië.

Zo kom je er: Vliegtuig naar Split, boot naar Vis.

Vis  is lange tijd een militaire basis geweest en zodoende verboden terrein voor toeristen. In 1989 werd het eiland opengesteld voor reizigers en vandaag de dag vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomen voor de plaatselijke bevolking. Vis is vooral bekend om zijn ongerepte natuur en zijn ontelbare baaien en stranden. De prachtige kiezel- en zandstranden van Parja, Rogošia, Mala Svitnja en Vela Svitnj liggen slechts op een steenworp afstand van de stad Vis.

2. Pula

[media-credit name=”Image by Katarzyna Tyl from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Stadje aan de Adriatische kust in de provincie Istrië, Noord-Kroatië.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Pula.

Dit pittoreske middeleeuwse stadje, gebouwd in Venetiaanse stijl, ligt aan de westkust van Istrië ten zuiden van het Limfjord. Het is met zijn ontelbare gezellige smalle steegjes wellicht de meest romantische stad van de streek en daarom ook ontzettend populair bij kunstenaars en schilders. Op de vele kiezel- en rotsstranden in de buurt vind je zeker een uitgelezen plekje in de Kroatische zon.

Wil je wat meer privacy, dan moet je naar ‘Punta Corrente’, een groot beschermd natuurgebied ten zuiden van de stad. Rovinj , vaak ook ‘Klein Venetië’genoemd, is een van de populairste badplaatsen van Kroatië en heeft een uitgebreid aanbod aan restaurants, bars, clubs en winkeltjes. Een overtocht per boot naar het echte Venetië duurt slechts ca. 3 uur en de aanwezigheid van Italië is dan ook erg voelbaar.

3. Krk

[media-credit name=”Image by Dieter Ludwig Scharnagl from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Eiland gelegen in de Kvarnerbocht, Noord-Kroatië.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Pula.

Krk  is met zijn oppervlakte van 409 vierkante kilometer het grootste eiland van Kroatië. Het is een vrij groen eiland en wordt vanwege zijn rijkdommen als groenten, fruit, kaas en wijn ook vaak het ‘Zlatni Otok’ ofwel ‘Gouden Eiland’ genoemd. Op dit eiland vind je nog het authentieke Kroatië, onder andere in het kleine stadje Vrbnik met zijn vele gezellige restaurants en in het pittoreske vissersdorpje Stara Baška met zijn heerlijke kiezelstrand.

Wil je helemaal alleen van zon en zee genieten, klauter dan langs een van de steile klippen naar beneden. De kans is groot dat je in een van de baaien een stukje verlaten strand vindt – helemaal voor jezelf!

4. Hvar

[media-credit name=”Image by Zdeno Kittler from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Eiland in het zuiden van Kroatië.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Split.

Zonzeker – bestaat er eigenlijk wel zo’n plek? Jazeker! Het eiland Hvar  heeft meer dan 2.700 zonuren per jaar. De gemiddelde temperatuur tijdens de zomer ligt er rond de 25 graden, maar temperaturen van 35 graden zijn niet echt ongewoon. Geen wonder dus dat het eiland het ‘Kroatische Madeira’ wordt genoemd. Baden doe je het best in de baai Pokonji Dol of in de vele baaien van Sv. Klement, het grootste eiland van de Pakleni eilandengroep. Op deze eilandjes vind je overigens de mooiste badplaatsen van de Hvar Rivièra en ook vele interessante duikplekken.

Wanneer de tijd gekomen is om weer huiswaarts te keren, vergeet dan niet de karakteristieke geuren van Hvar mee te nemen – lavendel, rozemarijn en salie.

5. Bol

[media-credit name=”Image by herbalife from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Stadje aan de zuidkust van het eiland Brač, Zuid-Kroatië.

Zo kom je er: Vliegtuig naar Split, boot naar Brač.

Bol, de oudste stad van het eiland Brač, wordt gekenmerkt door zijn charmante smalle straatjes en zijn pittoreske haventje. Hier vind je overblijfselen uit de Romeinse tijd en ander prachtig cultureel erfgoed zoals de preromaanse kapel St. John en Tudor uit de 11e eeuw, de bisschopsresidentie uit de 12e eeuw en de Lady of Mercy kerk uit de 15e eeuw. Bol is wellicht het meest bekend om zijn schitterende stranden, in het bijzonder het 500 m lange kiezelstrand ‘Zlatni Rat’ ofwel ‘Gouden Hoorn’.

Vanwege de uitstekende windomstandigheden is de plek ook ontzettend populair bij windsurfers.

6. Dubrovnik

[media-credit name=”Image by Ervin Gjata from Pixabay” align=”center” width=”640″][/media-credit]

 

Waar: Stad gelegen aan de Adriatische kust in de regio Dalmatië, Zuid-Kroatië.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Dubrovnik.

Helemaal in het zuiden van Kroatië ligt de schitterende havenstad Dubrovnik . Hier reis je niet alleen heen om te zonnebaden, maar ook om cultuur te snuiven. Het oude stadgedeelte, omringd door een twee kilometer lange stadsmuur, telt tal van musea, kathedralen, kloosters, kerken en torens die allemaal een bezoekje meer dan waard zijn.

Ook buiten de stadsmuren vind je tal van pareltjes – strandpareltjes dan wel te verstaan. Zonnekloppers kunnen onder meer terecht op het Banjestrand. Vanaf dit prachtige kiezelstrand heb je een mooi uitzicht op de oude stad. Gaat je voorkeur uit naar een zandstrand, dan moet je naar Copacabana Beach op het schiereiland Lapad.

(Bron: www.orbiville.be )

Meer