Terwijl Duitsland in heel wat deelstaten de tweede golf van het coronavirus niet onder controle krijgt, zwelt de kritiek op de Europese vaccinatiestrategie aan. In vergelijking met landen zoals het Verenigd Koninkrijk hebben landen in de Europese Unie namelijk een forse achterstand op het vlak van vaccinaties.
‘De Europese Commissie heeft de aankoop van vaccins te bureaucratisch gepland en te lang gedebatteerd over de prijs. Het valt moeilijk uit te leggen dat een in Duitsland ontwikkeld vaccin elders sneller ingezet kan worden’, noteert De Tijd op basis van een interview met Markus Söder, deelstaatpremier van Beieren, in Bild.
Daarmee verwijst Söder naar het coronavaccin van Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech. Dat is tot op heden nog altijd het enige vaccin dat goedgekeurd is in de Europese Unie. Söder is niet de eerste die kritiek heeft op het gebrek aan beschikbaarheid van dit vaccin. Het weekblad Der Spiegel kwam eerder al met een onthullend artikel over de bestelprocedure van de Europese Commissie. Die besliste pas in november om vaccins te bestellen en liet daarbij de kans liggen om meer dosissen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech te bestellen.
Ook Ugur Sahin, CEO Van BioNTech, sprak zelf zijn frustraties daarover uit. Dat deed hij vorige week in een gesprek over de moeilijkheden om de productie van het vaccin nu snel op te drijven.
Lockdown Duitsland
Ondertussen moet in Duitsland beslist worden om nationaal of regionaal de lockdown te verlengen. Die loopt normaal namelijk af op 10 januari, maar de cijfers zijn op veel plaatsen niet goed genoeg om veel versoepelingen mogelijk te maken.
Söder is voor zulke verlengingen, maar beklemtoont dat dat geen langetermijnvisie is. ‘We kunnen Duitsland niet eindeloos verdoven en nieuwe schulden blijven aangaan. De vraag hoe we economisch de coronacrisis overwinnen, hangt dus nauw samen met de vraag hoe snel we vaccineren’, besluit hij.