Topman BioNTech waarschuwt voor tekort aan coronavaccins

De topman van het Duitse bedrijf BioNTech heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de mogelijkheid om de productie van hun coronavaccin op te drijven. Het vaccin van BioNTech en Pfizer is op dit moment het enige dat goedgekeurd is in de Europese Unie waardoor een enorm veel vraag is.

BioNTech werkt samen met farmareus Pfizer hard om de productie van hun coronavaccin op te drijven. Volgens Ugur Sahin, CEO van BioNTech zal het aanbod echter schaars blijven tot andere coronavaccins goedgekeurd zijn. Dat zei hij in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Andere vaccins

In Duitsland is commotie ontstaan omdat sommige vaccinatiecentra moesten sluiten omdat ze te weinig coronavaccins hebben. Volgens BioNTech ligt de oorzaak daarvan bij de beslissing van de Europese Unie om te weinig dosissen te bestellen. Volgens Sahin rekende Europa erop dat er sneller meerdere vaccins goedgekeurd zouden worden. Dat is voorlopig echter nog niet het geval.

Het coronavaccin van Moderna zou naar alle verwachting op 6 januari goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Op een goedkeuring voor de vaccins van AstraZeneca/Oxford en Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson is het nog langer wachten.

Nieuwe productielijn

Terwijl de Verenigde Staten 600 miljoen dosissen bestelden bij Pfizer en BioNTech plaatste Europa maar een bestelling van 200 miljoen dosissen met een extra optie op nog eens 100 miljoen dosissen. Europa deed die bestelling ook maar in november. “Op een gegeven moment werd duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn om zo snel te leveren. Tegen die tijd was het al te laat om vervolgopdrachten te plaatsen”, zegt Oezlem Tuereci, de chief medical officer bij BioNTech in Der Spiegel.

Toch hoopt het bedrijf in februari zijn productie te kunnen opdrijven. Dan zou in Marburg in Duitsland namelijk een nieuwe productielijn opgestart worden die in de eerste helft van het jaar 250 miljoen doses zou kunnen produceren. Met andere fabrikanten zijn er nog gesprekken lopende waarover eind januari meer duidelijkheid zou moeten zijn.

Bewaren bij hogere temperaturen

Sahin had verder ook goed nieuws over het bewaren van hun coronavaccin. Dat moet op dit moment namelijk op -70 graden Celsius bewaard worden, iets wat voor veel logistieke problemen zorgt. Eind deze zomer hoopt het bedrijf een vaccin van de volgende generatie klaar te hebben dat bij hogere temperaturen bewaard kan worden.

Meer