Kristof Calvo gooit bommetje naar Vivaldi, maar veroorzaakt niet veel schade

Kristof Calvo gooit bommetje naar Vivaldi, maar veroorzaakt niet veel schade
Groen-Parlementslid Kristof Calvo – foto: Getty Images

Dat de klad er flink inzit voor de federale regering, daarmee melden we u niets nieuws. De politieke peiling van afgelopen vrijdag toonde andermaal dat aan Vlaamse kant enkel Vooruit met winst gaat lopen, alle andere federale regeringspartijen krijgen klappen. Groen-Parlementslid Kristof Calvo vindt dat er een en ander moet wijzigen binnen de regeringsafspraken.

  • Voor Open Vld gebeurt dat ondertussen opnieuw haast geruisloos: het was cd&v die met de exit van Coens en vervolgens de komst van Mahdi alle aandacht naar zich zoog. Nochtans gaf die peiling, met opnieuw een score van 10 procent, maar vooral een stevige barst in de populariteit van premier Alexander De Croo (Open Vld), een zeer relevant signaal voor de Vlaamse liberalen.
  • Vanmorgen op Radio 1 slaagde vicepremier en deel van het leidende triumviraat Vincent Van Quickenborne (Open Vld) erin om het zonlicht volledig te ontkennen: “Ons vernieuwingstraject is ingezet. Maar bij ons is er grote eensgezindheid over de richting die we uit moeten”, zo poneerde de Kortrijkzaan zonder verpinken. De waarheid is dat het al maanden rommelt, net over die koers: meer een centrumlijn, rond de premier, of een blauwe, liberale koers, rond de partij.
  • Voor Groen was de peiling nog behoorlijk, met minder verlies dan verwacht. Maar net op het moment dat er een vacuüm is op vlak van een voorzitter, komt Kristof Calvo nog eens op de proppen, om wel degelijk een harde waarheid te formuleren: “Vivaldi is een verdienstelijk crisiskabinet geweest, maar er moet meer gebeuren. Eigenlijk zou De Croo als premier moeten zeggen: in plaats van al die partijcongressen, laat ons opnieuw rond de tafel zitten en een nieuw regeerakkoord schrijven, een update.”
  • “Een klassiek begrotingsakkoord is onvoldoende om de grote uitdagingen te tackelen. Logische prioriteiten zijn dan de versnelling van de energietransitie en een ambitieuze fiscale hervorming. Die hervorming zou echt geconcretiseerd moeten worden”, zo stelde Calvo op de Zevende Dag.
  • Meteen reden tot zenuwachtigheid: een nieuw regeerakkoord, betekent de facto de huidige ploeg, met al haar broze evenwichten, openbreken. Die doos van Pandora wenste vervolgens niemand open te doen: het voorstel dus terug naar af.
  • Want eigenlijk niemand volgt de suggestie van Calvo, nochtans een van Vivaldi’s grootste cheerleaders tot nu. “Eerlijk gezegd, laat ons eerst het regeringsakkoord al uitvoeren, en dringend werk maken van wat we beloofd hebben”, zo antwoordde Van Quickenborne. Ook cd&v en Vooruit zaten in die richting: van een regeringscrisis nu, of akkoorden openbreken, kan geen sprake zijn.
  • Dat neemt niet weg dat Calvo een waarheid aanraakt waar iedereen binnen Vivaldi mee vertrouwd is: de machine stokt. Voor fiscale hervormingen, voor de pensioenen, zelfs voor de arbeidsmarkt: het loopt allemaal voor geen meter. Zelfs het symbolisch zo belangrijke dossier van de fiscale voordelen voor de profvoetballers: het lijkt dood en begraven op het Vivaldi-kerkhof.
  • Nochtans haalde ook Mahdi dat voorbeeld aan, als een punt waarop cd&v opnieuw zal gaan duwen. Maar niemand verwacht dat hij, komende van de Vivaldi-ploeg, diegene zal zijn die straks het project van De Croo in gevaar zou brengen. Of het zou op zijn eigen beleidsdomein moeten zijn, dat van Asiel en Migratie, waarop hij een duidelijke lijn uitstippelde, en die ook zijn opvolger niet zal overschrijden. In de zomer van 2021 broeide daarover een open regeringscrisis, waarbij PS en Ecolo dreigden met de val van het kabinet.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.