Krijgt Europa nu ook een eigen ‘space force’? Ruimteleger moet Europese belangen verdedigen in de ruimte

In navolging van de NAVO wil nu ook de Europese Unie een systeem opzetten om op dreigingen vanuit de ruimte te reageren. Het initiatief komt er op het moment dat de spanningen met Rusland verder oplopen, waardoor steeds meer landen hun belangen moeten verdedigen. Ook in de ruimte.

Tegen het einde van 2022 wil de EU onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een verdedigingssysteem in de ruimte. Dat blijkt uit een ontwerpdocument van de Europese Commissie, dat volgende week wordt onthuld en nieuwsdienst Bloomberg kon inkijken. Het verdedigingssysteem moet dreigingen in en ook vanuit de ruimte kunnen afweren. Daarnaast ligt er in het ontwerp ook een sterke focus op cyberaanvallen. 

Oorlogsvoering in de ruimte

Het ontwerpdocument moet opgenomen worden in het Europese Strategisch Kompas, dat richting moet geven aan het Europese veiligheid- en defensiebeleid. Het kompas stelt concrete veiligheidsprioriteiten en doelen voor de EU, waardoor de lidstaten hun beleid op elkaar kunnen afstellen.

Eerder in 2019 bracht voormalig Europees commissaris Elzbieta Bienkowska al de mogelijkheid van een Europees ruimteleger aan bod. 

In januari van dit jaar zette de NAVO haar beleid uiteen betreffende oorlogsvoering in de ruimte. Dankzij onze technologische ontwikkelingen zijn satellieten voor onze navigatie, telefonie, televisie en wetenschappelijk onderzoek steeds belangrijker geworden. De belangen zijn groot en moeten verdedigd worden aldus het bondgenootschap, dat plannen maakt om in de Duitse stad Ramstein een eigen commandocentrum voor ruimtevaart op te  richten.

U.S. Space Force

De VS lanceerde in 2019 hun eigen ruimteleger, om conflicten die beginnen of zich uitbreiden naar de ruimte te kunnen beslechten. De Amerikanen kijken nu ook naar de Europese landen voor bondgenootschappen om mogelijke bedreigingen van China en Rusland uit de ruimte af te weren.

“We zien wat Rusland en China hebben bereikt in de ontwikkeling van hun mogelijkheden om ons toegang tot de ruimte te ontzeggen”, zegt de Amerikaanse generaal John Raymond. De generaal doelde hiermee specifiek op speciale systemen die de communicatie kunnen verstoren, ‘energie wapens’ (zoals laserwapens op afstand) en gewapende satellieten.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk maakten ook plannen voor een eigen ruimteleger.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.