Krijgt Elon Musk dan toch toegang tot interne data van Twitter?

Twitter wil tegemoetkomen aan de eisen van overnemer Elon Musk om de gebruikersgegevens van het socialemediaplatform aan hem te geven. Dat bericht The Washington Post. Musk wil daarmee de echtheid van de Twittergebruikers checken.

De onderhandelingen tussen Twitter en Elon Musk over de overname van het bedrijf, die in april met een deal van 44 miljard dollar beslecht leek, hebben een nieuw station bereikt. De ondernemer had van het bedrijf geëist dat het bewijs zou leveren van het aantal nep- en spamaccounts op Twitter. Daarvoor moet Twitter volgens Musk aan hem de interne gebruikersdata vrijgeven, en dat zou volgens bronnen nu gebeuren.

“Schending van de verplichtingen van Twitter”

Musk had er eerder mee gedreigd om weg te lopen van de overnamedeal indien Twitter die informatie niet zou geven. Het advocatenteam van Musk beweerde dat Twitter zich “actief verzet en zijn informatierechten dwarsboomt”.

“Dit is een duidelijke materiële schending van de verplichtingen van Twitter onder de overnameovereenkomst en Musk behoudt zich alle rechten voor die hieruit voortvloeien, inclusief zijn recht om de transactie niet te voltooien en zijn recht om de overname te beëindigen”, schreef een advocaat die Musk vertegenwoordigt in een brief aan Twitter.

Toegang tot de interne data van Twitter zou nodig zijn om Twitters claim dat er maximaal 5 procent van de gebruikerspofielen vals zijn, te verifiëren. Musk vermoedt namelijk dat het aandeel nepprofielen 20 procent van het totaal aantal profielen zou kunnen uitmaken.

Koersdaling

De bestuurders van Twitter zouden volgens de berichtgeving van The Washington Post echter sceptisch zijn over het vermogen van Musk om de enorme hoeveelheid interne data te gebruiken om eerder onontdekte informatie te vinden. Ze zouden beweren dat Musk de gegevensverzoeken gebruikt als een voorwendsel om onder de deal uit te komen of een lagere prijs te bedingen.

Het aandeel van Twitter is momenteel immers een stuk minder waard dan de dag waarop de deal van 44 miljard werd gemaakt. Sindsdien is de beurskoers van Twitter zelfs gedaald met zo’n 25 procent, van 54,20 dollar tot 40,44 dollar.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20