Kredietkaart aanvragen zonder werk

Geen werk hebben is al vervelend op zich, maar het wordt misschien wel extra zuur als je een kredietkaart aan wilt vragen. De kans dat je een dergelijk betaalmiddel uitgereikt krijgt is immers vrijwel nihil als je geen baan, en dus ook geen vast inkomen, hebt. De kredietkaartverstrekker zal het (financieel) risico immers zo beperkt mogelijk willen houden en de kans op terugbetaling van een eventuele schuld zoveel mogelijk willen waarborgen.

Wat is een kredietkaart?

schermafbeelding-2016-09-13-om-13-32-03

Een kredietkaart is in principe niet meer dan een simpele plastic kaart met het formaat van een gewone bankkaart. Deze kaart is voorzien van een magneetstrip waarop allerlei informatie staat waar de gebruiker kan worden geïdentificeerd. Je kunt hierbij onder andere denken aan diens handtekening en een recente foto, maar eveneens aan informatie die nodig is bij de autorisatie van de kaarthouder tijdens het kredietkaartgebruik en de daarbij behorende diensten. Tegenwoordig zal de informatie van een kredietkaart af worden gelezen door middel van een Automated teller machine, ook wel een ATM genoemd, een betaalautomaat in een bedrijf of een computer van de bank of een online verkoper.

Lees ookhoe werkt een kredietkaart?

Voor de aanvraag van een kredietkaart kun je tegenwoordig zowel terecht bij een bank als bij een groot aantal financiële instellingen en winkels. Met een kredietkaart kun je snel en veilig geldopnames doen en aankopen afrekenen en pas later de openstaande schuld terugbetalen. De kaarthouder kan meestal kiezen of de terugbetaling in één keer, of in maandelijkse termijnen, uit wordt gevoerd. Indien er voor een terugbetaling in termijnen is gekozen, zal er wel rekening gehouden moeten worden met de betaling van een bepaald rentevergoeding over de openstaande geldsom.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minuten Gratis geld opnemen in België en het buitenland! Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie 

Terugbetalingscapaciteit en kredietgeschiedenis checken

Bij iedere reguliere kredietkaart die aan wordt gevraagd, zal de terugbetalingscapaciteit en de kredietgeschiedenis van de aanvrager gecheckt worden. De kredietkaartverstrekker kan voor een dergelijke controle een beroep doen op de informatie in databases van het CKP. In deze databases staan namelijk bijna alle afgesloten leningen en kredieten vermeld. Dit geldt dus ook voor alle kredietkaarten die uit zijn gegeven. Ook wordt door het CKP iedere achterstand in de betaling en elk geval van wanbetaling nauwkeurig geregistreerd. De registraties blijven,, afhankelijk van de aard, voor een wettelijk bepaalde periode in de databases vermeld staan.

De informatie in de databases van het CKP wordt up to dat gehouden door de belastingdienst en diverse kredietverstrekkers. Deze groepen zijn tevens de enige partijen die toegang hebben tot de geregistreerde gegevens. De kredietverstrekkers zijn bij wet verplicht om een check bij het CKP uit te voeren voordat er een kredietkaart, of een ander krediet vanaf 1000 euro en/of een looptijd vanaf 3 maanden, wordt verstrekt. Zo kan immers voor groot deel voorkomen worden dat een kredietkaartaanvrager onverantwoord geld gaat lenen, en later in de (financiële) problemen belandt. Met deze check is echter niet alleen de aanvrager, maar zeker ook de verstrekker, van een kredietkaart gebaat omdat het risico dat de kredietkaartverstrekker loopt zo eveneens tot een minimum beperkt zal zijn.

Controle van inkomstenbewijzen

Een andere manier om na te gaan of de terugcapaciteit van de aanvrager van een kredietkaart voldoende is om een eventuele schuld probleemloos af te kunnen betalen, is het controleren van één of meerdere recente loonstroken. Deze documenten zijn immers een bewijs dat de kredietaanvrager iedere maand een bepaald inkomen binnenkrijgt en dus ook een bepaald bedrag kan besteden voor de terugbetaling van de kredietkaartschuld. Om die reden is het doorgaans niet eenvoudig voor iemand zonder werk, en dus een vast inkomen, om een reguliere kredietkaartaanvraag te krijgen.

Geen werk, wel een (prepaid) kredietkaart

Op het moment dat je geen werk hebt, maar wel een kredietkaart wilt gebruiken, dan is de prepaid kredietkaart een prima vervanging. Een dergelijke prepaid kredietkaart is eigenlijk geen echte kredietkaart, maar een zeker geldbedrag dat je zelf eerst apart hebt gezet op een betaalkaart. Er zal dan ook niet gesproken kunnen worden van een opgebouwde schuld door het uitvoeren van transacties met de kaart, maar wel van het afschrijven van bedragen van een al bestaan tegoed. Om die reden kan bijna iedereen met succes een prepaid kredietkaart aanvragen, zelfs als je geen werk hebt. Een prepaid kredietkaart kan soms zelfs door minderjarige personen worden gebruikt, bijvoorbeeld als deze zelfstandig gaan reizen, of het ouderlijke huis verlaten om elders te gaan studeren. Een ouder stort dan een bepaald bedrag op de prepaid kredietkaart om het kind financieel te ondersteunen, of om het meer vertrouwd te maken met het kredietkaartgebruik en het beheren van de eigen financien.

Maar ook personen die geen werk hebben en bijvoorbeeld een uitkering ontvangen, kunnen een prepaid kredietkaart als alternatief van een reguliere kredietkaart gaan gebruiken. De meeste kredietkaartverstrekkers aanvaarden immers geen klanten die moeten rondkomen van een uitkering. De kans op problemen met betalingen is namelijk veel groter bij deze groep aanvragers. Hierbij komt ook nog dat een kredietkaartverstrekker over het algemeen het eigen financieel risico zo klein mogelijk wil houden en mogelijke problemen zoveel van tevoren uit wil sluiten.

Wel een inkomen, maar geen kredietkaart

Ondanks dat je een zeker inkomen ontvangt, kan het toch zo zijn dat je geen kredietkaart aan kunt vragen. De reden voor een weigering is dan meestal:

  • niet genoeg inkomen dat je maandelijks ontvangt,
  • een negatieve kredietgeschiedenis.

De negatieve kredietgeschiedenis kan onder andere te maken met schulden die in het verleden zijn ontstaan en die nog niet (helemaal) zijn afgelost. Verder kunnen betalingsproblemen, in het heden of verleden, een reden voor de kredietkaartverstrekker zijn om een aanvraag af te keuren. Pas enige tijd nadat een schuld helemaal is afgelost, zal het CKP de notering uit de databases verwijderen en kun je weer een kredietkaartaanvraag met succes indienen. In geen geval zal een aanvraag voor een kredietkaart ook altijd een garantie zijn dat je een dergelijke kaart ook echt krijgt uitgereikt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20