Hoeveel rendement verlies je bij de beleggingsfondsen door de kosten?

De beurswaakhond FSMA heeft een analyse gemaakt over de impact van de kosten op het uiteindelijke rendement van een beleggingsfonds. Daaruit blijkt dat die kosten al snel tientallen procentpunten van de gerealiseerde meerwaarde opslorpen.

Waarom is dit belangrijk?

In ons land kan je op verschillende manieren beleggen. Ook wie geen of weinig beleggingservaring heeft, kan de beleggerswereld betreden met behulp van bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Via zo'n fonds kan je gespreid in tijd en in uiteenlopende activa beleggen zonder dat je zelf alles hoeft op te volgen. Ze vormen dan ook een goed alternatief voor het spaarboekje (op lange termijn).

In het nieuws: De FSMA heeft een studie uitgevoerd naar de kosten die worden aangerekend door de beleggingsfondsen.

  • Wie belegt via zo'n fonds moet rekening houden met allerhande kosten, waaronder de instap-, de lopende en de beheerskosten. Ook eist de fiscus een deel van de koek op. Zo ben je bij sommige fondsen de belastingdienst een beurstaks verschuldigd. Bij andere fondsen moet je dan weer een roerende voorheffing (30 procent) betalen op de dividenden.
  • De beurswaakhond spitste zic
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer