Door de stijgende rentes wordt het voor meer en meer gezinnen moeilijker om een woonlening af te sluiten. Bovendien zijn de vastgoedprijzen, ondanks de duurdere woonkredieten, de voorbije kwartalen blijven toenemen. “Wie in 2020 een woning heeft gekocht, is een gelukzak”, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, tegenover Business AM.
Het volledige interview met Koen De Leus.
De details: De Nationale Bank van België (NBB) merkte onlangs nog op dat wie vandaag een woonlening wil afsluiten de pineut is. Slechts enkele jaren geleden konden er nog gouden zaken worden gedaan. De kredieten waren toen veel goedkoper. Bovendien nam de maandelijkse aflossing een kleinere hap uit het gezinsbudget.

Dat zegt ook De Leus. Volgens hem zijn de mensen die de voorbije jaren een woning hebben gekocht gelukzakken. Vandaag ziet het financieel plaatje er dus totaal anders uit voor wie een vastgoedproject wenst te financieren.
“Door de combinatie van stijgende rentes en vastgoedprijzen is het voor veel gezinnen moeilijker om een woning te kopen”, klinkt het. “Kredietnemers met een gemiddeld inkomen besteden nu 36 procent van hun loon aan de afbetaling van een woonlening. Vroeger was dat 30 procent.”
Moment om een woonlening af te sluiten?
Analyse: De stijging van de vastgoedprijzen is aan het afzwakken. Daardoor rijst de vraag of het nu een goed moment is om een hypothecair krediet af te sluiten.
- De Leus maakt daarbij de vergelijking met de jaren zeventig en tachtig. “Toen rezen de rentes ook de pan uit. Tarieven tot 15 procent waren geen uitzondering. Maar door de hoge inflatie werden toen ook de lonen geïndexeerd, waardoor een almaar kleiner stuk van het gezinsbudget naar de aflossing van een krediet ging. Dus dat kan nu ook een argument zijn om alsnog een sprong in de vastgoedmarkt te wagen.”
- Hij voegt er wel aan toe dat er ook moet gekeken worden naar de vastgoedprijzen. Die zijn de voorbije jaren fors gestegen. Daarom denkt de hoofdeconoom dat de woningprijzen de komende kwartalen zullen dalen. “We verwachten de komende zes kwartalen, startend met het laatste kwartaal van 2022, dat de prijzen met zo’n 0,5 procent per kwartaal zullen dalen”, aldus De Leus. “De prijzen zullen binnen 1,5 jaar ongeveer 3 procent lager moeten liggen tegenover de piek. Ik twijfel of het wel de moeite loont om daarop te wachten.”
(evb)