Klinische proeven met coronamedicijn Trump deels opgeschort

Het Amerikaanse biotechbedrijf Regeneron heeft de klinische proeven met een geneesmiddel tegen het nieuwe coronavirus deels opgeschort. De Amerikaanse president Donald Trump werd behandeld met dat medicijn.

Concreet zet Regeneron de test bij gehopsitaliseerde patiënten die veel zuurstof toegediend krijgen, maar niet geïntubeerd zijn, stop. De beslissing viel na een aanbeveling van het superviserende wetenschappelijk comité om de test op te schorten wegens mogelijke veiligheidsgevaren en een ongunstige risico-inschatting. Er is eerst een verdere vergaring en analyse van patiëntgegevens nodig.

Het bedrijf geeft zelf geen verdere toelichting. De test bij patiënten die weinig of geen bijkomende zuurstof nodig hebben, wordt intussen voortgezet.

Behandeling Trump

Donald Trump kreeg begin oktober een spuitje met het middel. Niet veel later diende Regeneron een aanvraag tot voorwaardelijke toelating om het middel te gebruiken in bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit.

Na zijn opname beloofde de bewoner van het Witte Huis in een video aan zijn landgenoten dezelfde experimentele coronabehandeling met antilichamen zoals hij die gekregen heeft. Hij beloofde zijn zieke landgenoten een kostenloze coronabehandeling met het medicijn.

Dat farmabedrijven de pauzekop moeten induwen bij dergelijke tests is niet uitzonderlijk. Ook bij de vele vaccins in ontwikkeling tegen COVID-19 is dat al het geval geweest. Een pauze is bijvoorbeeld nodig wanneer een van de proefpersonen ziek valt. De vorsers moeten dan nagaan of er een verband is met het geteste middel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20