Regeneron vraagt noodvergunning voor medicijn waarvan Trump beweert dat het hem genas

Farmabedrijf Regeneron heeft een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) om zijn cocktail van antilichamen goed te keuren voor noodgevallen, dat weet The New York Times. Hoewel er nog geen bewijs is dat het werkt – het medicijn zit nog in de testfase – wil het bedrijf het al beschikbaar maken voor het publiek, nadat Trump lyrisch was over het geneesmiddel.

In een videoboodschap noemde Trump het ‘een zegen van God’ dat hij besmet was met het coronavirus. Volgens hem heeft de Regeneron-cocktail hem genezen: ‘Ik voelde mij ongelooflijk’, zei hij. ‘Ik voelde mij onmiddellijk goed.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1313959702104023047

Noodvergunning

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat precies die behandeling hem beter deed voelen. Zijn medisch team heeft hem heel wat andere (experimentele) medicijnen toegediend.

De Amerikaanse president deed uitschijnen alsof hij de noodvergunning voor het medicijn zou forceren: ‘Ik heb de autorisatie voor noodgebruik helemaal ingesteld en we moeten het nu laten ondertekenen.’

In de praktijk kan enkel toezichthouder FDA geneesmiddelen goed- of afkeuren, en hun onderzoekers worden geacht onafhankelijk te werk te gaan.

Trump beweerde in de video dat er ‘honderdduizenden doses klaarstaan voor het Amerikaanse volk’. Regeneron maakte bekend dat 50.000 doses beschikbaar zijn voor patiënten.

Regeneron

De behandeling van Regeneron is een cocktail van twee krachtige antilichamen waarvan wordt aangenomen dat ze de immuunrespons op het virus versterken. De eerste resultaten lijken veelbelovend. In een persbericht zei het bedrijf dat de cocktail de virusgehaltes verlaagde, vooral bij mensen die hun eigen antilichamen niet hadden aangemaakt, maar het bedrijf heeft nog geen wetenschappelijke data vrijgegeven om die bewering te staven. Klinische testen zijn nog niet afgerond.

Regeneron kreeg 500 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid om snel een behandeling voor Covid-19 te ontwikkelen. Dat maakt deel uit van operatie ‘Warp Speed’, een overheidscampagne om zo snel mogelijk vaccins en behandelingen voor het coronavirus te verkrijgen. Als onderdeel van die overeenkomst zou het medicijn dan gratis ter beschikking moeten gesteld worden.

Stamcelonderzoek

Interessant om te vermelden: het medicijn dat Trump nu de hemel in prijst, is het resultaat van stamcelonderzoek, en Regeneron heeft zelf bekendgemaakt dat het menselijke stamcellen heeft gebruikt bij het ontwikkelen van deze behandeling.

De regering-Trump heeft vorig jaar een verbod ingevoerd op het gebruik van menselijk foetaal weefsel in wetenschappelijk onderzoek. Anti-abortusgroepen waren krachtige medestanders tijdens zijn verkiezingscampagne.

Dat verbod bemoeilijkte stamcelonderzoek enorm, en veelbelovende medische doorbraken liepen jaren vertraging op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20