Klimaatjongeren vinden dat politici niet genoeg doen. Maar wat doen ze zelf?

Donderdag vond de 23ste klimaatmars van Youth for Climate plaats. In Brussel kwamen zo’n 600 klimaatspijbelaars op straat. In Gent was er sprake van een honderdtal betogers. De activisten blijven misnoegd over het klimaatbeleid en roepen de regering op om actie te ondernemen en fossiele brandstoffen te verbieden, de CO2-uitstoot drastisch in te perken en de noodtoestand voor het klimaat af te roepen.

De politiek is voorlopig niet geneigd zulke drastische maatregelen te nemen. De klimaatjongeren vinden dat hun acties, die al bijna een jaar duren, in dovemansoren vallen. Maar wat doen ze zelf?

Want ook deze jongeren dragen bij aan de klimaatproblematiek. Volgens een studie uit 2017 van het  Amerikaanse Pew Research Center, maken 6 op elke 10 jongeren (18-29 jaar) enkel gebruik van online streamingdiensten om tv te kijken. Ook een Frans onderzoek wijst in die richting. Onze 15- tot 24-jarige zuiderburen kijken gemiddeld 2 uur en 58 minuten per dag naar video-on-demand-diensten (VOD) zoals Netflix en Amazon Prime Video.

Milieukosten streaming zijn kolossaal

De kosten voor het milieu zijn kolossaal. De streamingdiensten die deze video’s mogelijk maken bevatten gigantische hoeveelheden data. Die worden gestockeerd in datacentra. Die hebben een enorm elektriciteitsverbruik nodig om hun servers te doen draaien en ze af te koelen. De Franse denktank The Shift Project schat dat het bekijken van online video’s (VOD, YouTube, pornografie en sociale media) in 2018 meer dan 300 megaton aan CO2 heeft gegenereerd. Die hoeveelheid correspondeert aan wat een land als Spanje met zijn 50 miljoen inwoners op een gans jaar aan CO2 produceert.

Muziekconsumptie

Vervolgens is er de muziekconsumptie, met diensten als Spotify, Apple Music of Deezer. Uit het Global Music Report 2019 van de internationale muziekfederatie IFPI blijkt dat 83% van de 16- tot 24-jarigen muziekstreams beluisteren. Bij de 25- tot 34-jarigen is dat 75% en bij de de 50-plussers daalt dit tot 44%.

Leken muziekstreams in een eerste tijd een milieuvriendelijk alternatief voor de productie van cd’s, dan blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oslo, dat in 2016 en enkel in de VS, het opslaan van audiostreams verantwoordelijk was voor de uitstoot van 200 à 350 miljoen kilo aan broeikasgassen. In 2000 genereerde de productie van cd’s zo’n 157 miljoen kilo CO2.

Digitale industrie is groter dan de fel bekritiseerde luchtvaart

Volgens The Shift Project is de digitale industrie vandaag goed voor 4% van alle CO2-uitstoot, meer dan wat de door jongeren fel bekritiseerde luchtvaartindustrie produceert. Muziek beluisteren en video’s bekijken zijn maar deel van het probleem. Ook de milieukost van de elektronica en batterijen die nodig zijn om dat te doen is enorm. Zo doen smartphones vooraleer ze in de winkel liggen gemiddeld 4 keer de ronde van de wereld, blijkt uit berekeningen van het Franse Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie (ADEME).

In elke smartphone zitten zo’n 70 verschillende componenten en 50 metalen, waaronder zink, chroom en palladium. De ontmijning van deze grondstoffen is mee verantwoordelijk voor de vernieling van ecosystemen en lucht- en watervervuiling.   

Tenslotte zijn er nog de e-scooters, die voornamelijk door jongeren worden gebruikt. Ook die zijn alles behalve ecologisch. Hun batterijen zitten – net als die van de smartphone – vol lithium en alkaline. Edelmetalen die voornamelijk in Australië, Chili, Argentinië en China worden gewonnen. De ontmijning van deze metalen vergt grote hoeveelheden water.

Meer