Klein bedrag lenen en direct op je rekening (in België)?

In bepaalde gevallen kan je geldnood plotseling zo groot zijn dat je direct geld op je rekening wilt hebben, bijvoorbeeld omdat je snel een belangrijke rekening moet betalen of omdat je een andere grote uitgave moet doen die absoluut niet langer uitgesteld kan worden. In dit soort situaties is het goed om te weten waar je terecht kunt voor het lenen van een klein geldbedrag. Over het algemeen kan het aanvragen van een kleine lening als niet tijdrovend en snel worden beschouwd, mits je natuurlijk weet welke (digitale) wegen je moet bewandelen. De snelste manier om een klein bedrag te lenen, is immers via kredietverstrekkers die hun diensten online aanbieden.

Op welk ogenblik kan er worden gesproken van een kleine lening?

De term kleine lening zegt het eigenlijk al voldoende over de leenvorm waar je naar moet gaan zoeken: een lening waarbij je een geringe leensom (vaak van slechts een paar honderd euro) kunt aanvragen. In de regel betreft het dan een zogenaamde minilening die naast deze zeer beperkte leensom eveneens gekenmerkt wordt door een erg korte looptijd (van hoogstens 3 maanden).

Een bijzonder voordeel van het afsluiten van een dergelijke kleine lening is het gemak waarmee je op korte termijn extra financiële speelruimte kunt creëren. Om een klein geldbedrag te kunnen lenen in de vorm van een minilening, hoef je vaak bijvoorbeeld geen loonstrook aan de kredietverstrekker te overleggen, maar volstaat meestal ook een bewijs van de ontvangst van een uitkering, studiefinanciering of alimentatie. Daarnaast zal de verstrekker van een kleine lening niet wettelijk verplicht zijn om een toetsing bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) uit te voeren voordat de leensom aan je kan worden verstrekt.

Tip! Maak online verschillende simulaties:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op geld: geld lenen kost ook geld!

Een kleine lening (als je tenminste voor een minilening kiest) zal dus over het algemeen aanzienlijk sneller aangevraagd en afgehandeld kunnen worden. Zeker wanneer je deze procedures gaat vergelijken met die van een reguliere lening. De kredietverstrekker die je het geld voor een kleine lening ter beschikking stelt, zal echter wel altijd een van tevoren overeengekomen vergoeding willen ontvangen als compensatie voor het financieel risico dat deze loopt en voor de bereidheid om je tijdelijk de leensom te verstrekken. Deze leenvergoeding is bij de meeste minileningen overigens een stuk hoger in vergelijking tot de kosten die in rekening worden gebracht bij de meeste reguliere leningen.

Waar kun je kleine leningen of minileningen afsluiten?

Vandaag de dag zijn het niet alleen fysieke banken waar je aan kunt kloppen op het moment dat je geld wilt gaan lenen. Er zijn namelijk ook een groot aantal andere financiële instellingen die leningen en kredieten verstrekken aan particulieren. Zowel deze banken als andere kredietverstrekkers hebben echter ook ontdekt dat het internet een prima werkterrein is geworden. Om een kleine lening, in de vorm van minilening, aan te kunnen vragen, doe je er dan ook verstandig aan om juist op het internet op zoek te gaan naar een betrouwbare aanbieder van dit soort kleine- en snelle leningen. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om eerst contact op te nemen met je eigen bank. Bij deze bank ben je immers al wat meer vertrouwd en ken je wellicht de medewerkers al een beetje beter en dat vinden een heleboel mensen wel zo prettig als je hun financiële positie bloot moeten geven voor de aanvraag van een lening. Behalve informatie inwinnen bij je eigen bank is het erg verstandig om eveneens een aantal andere kredietverstrekkers en hun mogelijkheden serieus onder de loep nemen.

Voordat je overgaat tot het definitief aanvragen van een kleine lening, ongeacht of dit een minilening is of dat je voor een andere leenvorm kiest, is het absoluut aan te raden om de betrouwbaarheid van de betreffende kredietverstrekker goed na te gaan, bijvoorbeeld door reviews en klantervaringen te zoeken via een zoekmachine. Het internet is immers vaak eveneens het werkterrein van louche personen en organisaties die er hun duistere zaakjes willen regelen. Het afsluiten van een kleine lening kan, als je blindelings met de eerste de beste kredietverstrekker in zee gaat, dan ook gemakkelijk tot een flinke toename van (financiële) problemen leiden.

Wanneer is een kleine lening gunstig te noemen?

Nadat je een aantal betrouwbare aanbieders van kleine leningen hebt weten te vinden, is het tijd geworden om de voorwaarden en de tarieven van de aangeboden leningen serieus te gaan bekijken en onderling te gaan vergelijken. Op die manier kun je de lening die het meest geschikt is in een individuele situatie, maar ook de lening met de meest acceptabele leenkosten, eruit halen. Je zou dit onder andere kunnen doen door middel van het aanvragen van verschillende online offertes bij meerdere kredietverstrekkers, of door op de websites van diverse aanbieders van kleine leningen online een leensimulatie uit te voeren. Na een paar minuten zul je dan te weten komen waar je exact aan toe zul zijn op het moment dat je keuze op een specifieke lening is gevallen.

De aanvraag van een kleine lening

De aanvraag van een minilening houdt in de meeste gevallen in dat je de leensom en de looptijd via een online tool aan moet geven bij de kredietverstrekker. Tevens zul je een aantal persoonlijke- en financiële gegevens achter dienen te laten zodat de aanbieder precies weet aan welke persoon er geld zal worden uitgeleend. Het uploaden van een geldig identiteitsbewijs en een bewijs dat je de leensom ook echt terug kunt gaan betalen, is om die reden dan ook een standaard actie die van je zal worden gevraagd.

Een kredietverstrekker die minileningen aanbiedt zal een aanvraag in de regel direct na ontvangst in behandeling nemen. Dit betekent dat er zal worden beoordeeld of je verzoek om een kleine lening af te sluiten, kan worden ingewilligd. De manier waarop een dergelijke beoordeling zal worden gemaakt, zal echter verschillende zijn voor nieuwe- en bestaande klanten die een beroep doen op de kredietverstrekker. In het geval van een leenaanvraag van een nieuwe klant zal, aan de hand van de verstrekte persoonlijke- en financiële gegevens, samen met de overlegde bewijsstukken, door de kredietverstrekker een inschatting worden gemaakt met betrekking tot het financieel risico dat er ontstaat op het ogenblik dat de gevraagde kleine lening ook daadwerkelijk zal worden verstrekt.

Indien er een aanvraag binnenkomt van een bekende klant, dan zal er door de kredietverstrekker intern een check uit worden gevoerd op het krediet- en betalingsverleden van de aanvrager van de kleine lening. Op het moment dat de eerder aangegane lening(en) exact volgens de overeengekomen afspraken terug zijn betaald, dan is er doorgaans geen enkel beletsel en zal vaak direct de leensom worden verstrekken. Bij eventuele betalingsproblemen in het verleden zal een gevraagde kleine lening in de meeste gevallen echter niet worden aanvaard. De kredietverstrekker zal het financieel risico in een dergelijke situatie immers niet acceptabel vinden en doorgaans geen enkel risico willen lopen om (een deel van het) geld dat is uitgeleend te verliezen.

Direct een klein geldbedrag op je rekening

Op het moment dat je een bekende klant bent bij de kredietverstrekker waar je een kleine lening aan wilt gaan, en je voorheen zonder problemen de aflossing van een schuld hebt weten te voldoen, dan kan de leensom vaak al binnen een paar uur naar je bankrekening over worden geboekt. Nieuwe klanten zullen vaak echter wat langer moeten wachten op uitsluitsel, maar weten doorgaans ook binnen een etmaal of hun leenaanvraag in kan worden ingewilligd. Zodra de kredietverstrekker eenmaal akkoord is gegaan en de ondertekende leenovereenkomst van de aanvrager terug is ontvangen, kan er eveneens binnen een paar uur geld op de opgegeven bankrekening worden gestort.

Meerdere kleine leningen afsluiten

Bij elke kredietverstrekker die minileningen aanbiedt, is het slechts één keer mogelijk om een aanvraag in te dienen en zal er maar één minilening tegelijk worden verstrekt, zelfs als er al eerder één leenaanvraag is ingewilligd. Indien je echter een groter geldbedrag op deze manier wilt gaan lenen, dan kun je je natuurlijk altijd tot meerdere kredietverstrekkers wenden. De vraag blijft dan echter wel of het verstandig en verantwoord is om meerdere minileningen af te sluiten. De kosten van deze kleine leningen zijn namelijk een stuk hoger dan die van een reguliere lening, terwijl de looptijd van een minilening juist weer veel korter zal zijn.

Bij voorkeur sluit je, als je meer geld wilt lenen dan je via een minilening kan worden uitgeleend, een reguliere lening af bij een bank. Zo kun je namelijk veel leenkosten weten te besparen en bovendien zul je dan meer tijd krijgen om de openstaande schuld, samen met de leenvergoeding, weer af te lossen. De kans op het ontstaan van mogelijke betalingsproblemen, en eventuele boetes voor het niet op tijd terugbetalen van de volledige schuld, zal zo tevens een stuk kleiner worden.

Conclusie

Tegenwoordig is het voor een heleboel mensen mogelijk geworden om kleine leningen direct af te sluiten en dus al binnen een paar dagen, of zelfs uren, geld in handen te hebben. Er zijn immers steeds meer (online) kredietverstrekkers die zogenaamde minileningen aanbieden. Deze leenvormen zullen weliswaar slechts kleine leensommen verstrekken, een zeer korte looptijd kennen en een forse leenvergoeding met zich meebrengen, maar tevens geen enorme papierwinkel met zich meebrengen. De aanvraagprocedure van een minilening is om die reden dan ook veel korter dan die van de meeste andere leenvormen.

Indien je een kleine lening af wilt sluiten moet je je dus altijd goed beseffen dat je behoorlijk wat extra leenkosten moet maken om direct geld op je bankrekening te krijgen. De kosten die aan deze snelle leenprocedure zijn verbonden, zoals de kosten voor spoedoverboeking, zullen namelijk door worden berekend aan de krediet nemer. Daarbij komt verder dat je, vanwege de extreem korte looptijd, altijd zeker moet zijn van voldoende financiële middelen in de nabije toekomst om de openstaande schuld probleemloos terug te kunnen betalen. Wanneer je namelijk niet op tijd aan je betalingsverplichting kunt voldoen, zullen de meeste kredietverstrekkers van dit soort kleine leningen je een forse boete voorschotelen waardoor je wellicht nog verder in geldnood kunt belanden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20