Hoe kan ik een kleine lening aanvragen?

Er is voor de meeste mensen vast wel een situatie te bedenken dat je (tijdelijk) wat minder euro’s te besteden hebt, of dat je je een belangrijke betaling uit moet voeren terwijl je salaris nog even op zich laat wachten. In dergelijke situaties is het soms erg handig als je geld kunt lenen zodat je toch je financiën af kunt handelen. Je zou bijvoorbeeld geld kunnen lenen bij een familielid of goede vriend die een appeltje voor de dorst heeft opgebouwd en die bereid is om je uit je benarde financiële situatie te bevrijden met behulp van een kleine lening. Maar oom zou je kunnen overwegen om bij een bank, of andere kredietverstrekker, een kleine lening aan te gaan, zoals een geringe persoonlijke lening of een minikrediet.

Hoeveel geld wil je lenen?

Voordat je een lening af kunt gaan sluiten, dien je nauwkeurig te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om je financiële problemen op te kunnen lossen. Zodra je dit voor jezelf goed in beeld hebt, kun je op zoek gaan naar de verschillende mogelijkheden die diverse kredietverstrekkers je kunnen bieden. Afhankelijk van de hoogte van de leensom en je terugbetalingscapaciteit kun je vervolgens op zoek gaan naar een kleine persoonlijke lening of wellicht naar een minikrediet.

Op welke manier kun je een klein bedrag lenen?

Wanneer je maar een klein geldbedrag wilt lenen kun je in ons land kiezen uit een aantal optie, zoals:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

 • Het afsluiten van een persoonlijke lening: dit is een consumptieve leenvorm waarbij het geleende geld ineens zal worden uitbetaald en vervolgens door de leningnemer in vooraf bepaalde termijnen weer afgelost dient te worden. Iedere aflossingstermijn zal daarbij op zijn gebouwd uit een deel aflossing en een bepaald percentage rente dat berekend wordt over de restschuld. De looptijd en de rente zullen bij een persoonlijke lening in een leenovereenkomst vast worden gelegd en zijn onveranderlijk voor de duur van de looptijd van de lening. Bovenal is het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een doorlopend krediet, niet mogelijk om het reeds afgelost saldo opnieuw op te nemen waardoor het verloop van de lening volledig vast zal staan vanaf het begin. Vanwege het gebrek aan zekerheid zal de rentevergoeding over een persoonlijke lening hoger zijn dan die bijvoorbeeld bij een hypotheek, maar juist lager zijn dan bij een doorlopend krediet omdat het renterisico beperkt blijft. In België zijn kredietverstrekkers verplicht om de leengeschiedenis van een aanvrager van een persoonlijke lening na te trekken bij de CKP zodra er een lening aangevraagd wordt van meer dan 1000 euro of met een looptijd van minimaal drie maanden. Daarnaast zal de kredietnemer worden beschermd doordat de maximale rentevoet vast is gelegd door de overheid (deze kan slechts elke zes maanden aan worden gepast).
 • Een minikrediet afsluiten wil zeggen dat je een lening afsluit die een korte looptijd heeft (van hooguit drie maanden) evenals een geringe leensom. Deze leensom zal in de regel slechts enkele tientallen tot honderden euro’s bedragen (en de 1000 euro niet mogen overschrijden). Deze leenvorm zal echter niet kosteloos zijn. Vaak zelfs zul je op korte termijn niet alleen het geleende geld, maar eveneens een forse leenvergoeding terug dienen te betalen aan de kredietverstrekker. Omdat de meeste verstrekkers van minikredieten alleen werken op het internet dien je altijd online op zoek te gaan naar de meest voordelige oplossing op dit gebied.
 • Betalen met een kredietkaart is eveneens een manier om snel over extra financiële speelruimte te kunnen beschikken. Met behulp van deze kaart kun je niet alleen betalingen uitvoeren, maar vaak ook geld opnemen aan een geldautomaat. De kredietkaartmaatschappij zal dan direct de betaling in orde maken, terwijl je aan het einde van de maand hier een rekening over zult ontvangen. Indien je de kredietkaartrekening direct in één keer voldoet, dan zullen er meestal geen rentekosten in rekening worden gebracht. Dit wordt echter een ander verhaal als je ervoor kiest om de kredietkaartrekening in termijnen af te lossen. Bovendien kunnen er ook voor het gebruik van de kredietkaart zelf kosten worden berekend door de verstrekker van de betreffende kaart. Al dit soort informatie kun je echter terugvinden in de algemene voorwaarden die horen bij een bepaald type kredietkaart. In deze voorwaarden vind je eveneens de extra’s die aan bepaalde kredietkaarten zijn verbonden, zoals speciale verzekeringen en vormen van bijstand waar de gebruiker van de kredietkaart gebruik van kan maken. Een kredietkaart gebruiken om een klein geldbedrag te lenen, hoeft dus niet in alle gevallen duur uit te vallen (dit hangt vooral veel af van de wijze waarop je de ontstane schuld af gaat betalen).
 • (Tijdelijk) rood staan op je zichtrekening dien je vooraf bij je bank aan te vragen. Een bank kan dit verzoek uiteraard (om bepaalde redenen) goed of juist afkeuren. Indien je echter rood mag staan, dan kun je doorgaans een gering bedrag besteden terwijl je daar eigenlijk nog niet over beschikt. Zodra er weer geld op de zichtrekening wordt gestort, bijvoorbeeld in de vorm van je salaris, dan zal het negatief saldo direct weer aan worden gezuiverd. Hoewel rood staan bij de bank er aantrekkelijk, en uiterst handig, lijkt is dit wel een erg dure manier om geld te lenen.

Hoe wil je geld gaan lenen?

Niet iedereen die een klein geldbedrag wil lenen, zal voor dezelfde oplossing kiezen. Dit is niet vreemd omdat de persoonlijke- en financiële situatie voor iedereen weer anders zal zijn. In bepaalde gevallen kun je bijvoorbeeld geen persoonlijke lening of een kredietkaart aanvragen omdat je een negatieve registratie achter je naam hebt staan bij het CKP. Ook zou je bijvoorbeeld geen minikrediet kunnen gebruiken omdat je niet op korte termijn over voldoende geld kunt beschikken om de schuld en de vrij hoge leenvergoeding terug te betalen.

In de praktijk blijkt dan ook vaak dat de perfecte oplossing voor de één, absoluut niet geschikt is voor de ander, terwijl beide personen toch eenzelfde bedrag willen lenen. Het kan zelfs gebeuren dat je de ene keer wel van een bepaalde lening gebruik kunt maken en op een ander moment een geheel andere weg moet gaan bewandelen om een kleine geldsom te kunnen lenen omdat persoonlijke- en financiële omstandigheden nu eenmaal gemakkelijk kunnen veranderen. Elke keer dat je een klein bedrag wilt gaan lenen, zul je dan ook moeten gaan beoordelen welke oplossing op dat moment het meest gunstig zal zijn.

Vergelijken van mogelijkheden en kosten loont

Op het ogenblik dat je geld wilt gaan lenen, zelfs als het maar om een gering bedrag gaat, doe je er verstandig aan om alle mogelijkheden nauwkeurig onder de loep te nemen. Alleen op die manier kun je immers de kosten en voorwaarden goed in beeld brengen en vergelijken. Door meerdere leenopties, bij voorkeur van meerdere kredietverstrekker, met elkaar te gaan vergelijken, kun je namelijk de meest gunstige oplossing vinden die het beste aansluit bij je persoonlijke- en financiële situatie.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, dien je meerdere offertes van leningen aan te vragen bij diverse aanbieders, maar eveneens na te gaan welke voorwaarden en kosten er zijn verbonden aan het gebruik van een kredietkaart of het rood staan op je zichtrekening. Je kunt dan ook meerdere financiële instellingen benaderen met de vraag of zij je de nodige informatie toe willen sturen, bijvoorbeeld in de vorm van een offerte, maar ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde vergelijkingswebsite.

Op een vergelijkingswebsite voer je naast je persoonlijke- en financiële gegevens ook je wensen in ten aanzien van het geldbedrag dat je graag zou willen lenen en de looptijd die je voorkeur heeft. Binnen een paar minuten zul je dan een lijst met resultaten op je beeldscherm te zien krijgen waarbij het meest geschikte leenproduct over het algemeen bovenaan zal zijn vermeld.  Vaak hoef je, om de lening die je voorkeur geniet, aan te vragen alleen maar op een speciale button of hyperlink te klikken. De betreffende kredietverstrekker zal je dan vervolgens om aanvullende informatie vragen en onder andere een check bij het CKP uitvoeren (indien dit wettelijk verplicht is).

Snelheid kost geld

Geld lenen bij een financiële instelling kost in alle gevallen geld, daar zijn de meeste mensen vandaag de dag wel bekend mee, maar niet elke leenvorm zal even veel kosten met zich meebrengen. Indien je bijvoorbeeld een persoonlijke lening aanvraagt, dan zal dit je aanzienlijk minder leenkosten op gaan leveren, dan op het moment dat je hetzelfde bedrag zou gaan lenen in de vorm van een minikrediet, een kredietkaartschuld of roodstand bij een bank. Een van de reden waarom de leenvergoeding van de ene leenvorm zo verschilt van die van de andere is de tijd die nodig is om een lening rond te krijgen. In dit geval zou je dan ook kunnen stellen dat hoe sneller je het gevraagde geld in handen wilt hebben, hoe meer kosten er in rekening gebracht zullen worden door de kredietverstrekker.

Tips als je een kleine lening aan wilt vragen

De meeste mensen lenen niet dagelijks geld en hebben om die reden dan ook niet echt ervaring met deze bezigheid. Voordat je dan ook geld gaat lenen, is het goed om onderstaande tips door te nemen en er je voordeel mee te doen:

 • Bepaal op de eerste plaats of je wel echt geld moet gaan lenen. Zeker als het om een klein bedrag gaat, kan het soms zo zijn dat je ook op andere manieren wat extra financiële speelruimte kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld geld gaan besparen door je uitgaven- en inkomstenstroom aan te gaan passen of een bepaalde aankoop nog even uit te stellen totdat je voldoende geld bij elkaar hebt weten te brengen.
 • Ga op zoek naar de meest gunstige leenvorm door meerdere opties en aanbieders met elkaar te vergelijken.
 • Check de betrouwbaarheid van de kredietverstrekker, bijvoorbeeld door klantenbeoordelingen en/of reviews op te zoeken met behulp van een zoekmachine zoals Google.
 • Wanneer je een gunstige leenmethode hebt gevonden bij een betrouwbare kredietverstrekker dien je na te gaan of je wel over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt om de schuld geheel volgens afspraak en zonder financiële nood af te lossen. Indien dit niet het geval blijkt te zijn, of zelfs als je hieraan twijfelt, dan doe je er zeer verstandig aan om resoluut de lening af te blazen. De kans op (financiële) problemen ligt dan immers altijd op de loer en daar zit uiteraard niemand op te wachten.
 • Leen alleen het geldbedrag dat je nodig hebt, en dus geen euro extra. Elke euro die je leent zal immers leenkosten met zich meebrengen. Met wat extra geleend geld kun je absoluut leuke dingen doen, maar tevens zal dit je met extra kosten opzadelen waar je nog een bepaalde periode aan vast blijft zitten.
 • Houd je strikt aan de voorwaarden die aan een lening zijn verbonden en wanneer je bijvoorbeeld een aflossingstermijn onverhoopt niet, of niet op tijd, kunt voldoen dan is het zaak om dit zo snel mogelijk aan de kredietverstrekker te laten weten. Er kan dan samen naar een passende oplossing worden gezocht zodat het probleem niet uit de hand hoeft te lopen.
 • Kijk niet te licht aan tegen het afsluiten van een lening, zelfs niet als het maar om een klein bedrag gaat. Door geld te lenen, zul je je immers voor een bepaalde periode verbinden aan gemaakte afspraken en zekere financiële verplichtingen.
 • Leen nooit geld om een aflossingtermijn van een andere lening mee te kunnen voldoen. Op die manier zullen de leenkosten alleen maar verder oplopen en is de kans groot dat steeds verder in de financiële problemen zult beladen. Soms is het echter wel rendabel om één of meerdere dure lening over te sluiten en op die manier geld te besparen of elke maand meer financiële speelruimte te creëren.

Conclusie

Een klein geldbedrag lenen, kan op het eerste gezicht weinig om het lijf hebben, maar in de praktijk blijkt maar al te vaak dat je er aardig wat kosten voor moet maken. Om die reden moet je altijd exact weten waar je mee bezig bent, wat er van je wordt verwacht als kredietnemer en wat je kunt verwachten van de kredietverstrekker als je akkoord gaat met de gestelde leenvoorwaarden. Voordat je met een kredietverstrekker in zee gaat, ongeacht of dit nu je eigen bank is of een totaal onbekende financiële instelling, is het altijd aan te bevelen om nauwkeurig alle kosten (ook de verborgen kosten zoals administratieve kosten) door te nemen.

Daarnaast zul je alle bijkomende voorwaarden moeten kennen die aan een bepaalde leenvorm verbonden zijn. Doe je dit immers niet dan kun je achteraf te maken krijgen met vervelende verrassingen, teleurstellingen en/of ernstige (financiële) problemen. Indien bepaalde zaken in de leenovereenkomst of de algemene voorwaarden niet helemaal duidelijk zijn, dan dien je hier uitleg over te vragen en pas je handtekening onder de overeenkomst te zetten als alles volkomen duidelijk is. Beter vraag je meerdere keren om uitleg, dan dat je een contract ondertekent waar je niet van weet wat het precies inhoudt. Uiteindelijk kan gedegen onderzoek naar de meest gunstige oplossing je dan ook veel geld besparen. Geld lenen kost altijd geld, maar de kosten die aan een lening zijn verbonden kun je vaak wel een stuk naar beneden bijstellen als je het handig aanpakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20