Klanten en personeel doen bod op Hema

Twee burgerinitiatieven die bestaan uit personeel en klanten van Hema, HouDeHema en WeLoveHema, hebben een bod uitgebracht op de noodlijdende Nederlandse winkelketen. Volgende week weten ze of het bod aanvaard wordt.

De twee initiatieven sloegen vorige maand de handen in elkaar om een hoger bod te kunnen uitbrengen. Dat hebben ze nu ook gedaan. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder wordt het bod serieus genomen. Het doel is om de Hema uiteindelijk volledig in handen te krijgen.

De coöperaties haalden naar eigen zeggen bij tienduizenden mensen, waaronder enkele grote partijen, geld op. Ze werden ongeveer gelijktijdig opgericht en beslisten dan ook snel om hun krachten te bundelen. ‘We vullen elkaar goed aan op kennisvlak’, klinkt het. Bij HouDeHema is onder andere de Nederlandse politica Mei Li Vos betrokken.

‘Roofkapitalisten’

HouDeHema en WeLoveHema willen de winkelketen weer ‘van de burger wordt’ en als een coöperatie door het leven gaat. ‘Het moet maar eens gedaan zijn met die roofkapitalisten die het bedrijf leegzuigen’, zei Vos daar eerder over in de Nederlandse krant AD.

Hema zit al een tijd in financiële moeilijkheden. Sinds vorige maand hebben de schuldeisers het bedrijf in handen gekregen en eigenaar Marcel Boekhoorn naar de uitgang gestuurd. De nieuwe eigenaars houden nu consultatierondes om de winkel door te verkopen.

Eerder bleek al dat ook Ahold Delhaize en het moederbedrijf van Blokker interesse hebben in Hema. Zelfs de Amerikaanse investeringsgroep Parcom liet al zijn belangstelling blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20