Amerikaanse interesse in noodlijdende Hema

Er is opnieuw een kandidaat-koper opgedoken voor de noodlijdende Nederlandse winkelketen Hema, met ook vestigingen in België.

Waarover gaat het? Door de coronacrisis is Hema in woelig water terechtgekomen. In april was de omzet al zo hard gedaald, dat het bedrijf voor zijn voortbestaan vreesde én de topman om kwijtschelding van de huur smeekte. Nadien ging Hema in gesprek met schuldeisers over een eventuele schuldverlaging of overname, met als slotsom dat de obligatiehouders het bedrijf halverwege juni in handen kregen. Dat betekende de exit van de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn.

Het nieuws? De schuldeisers die Boekhoorn naar de uitgang duwden, hopen hun geld te recupereren door Hema door te verkopen. En het lijstje van geïnteresseerden wordt met de dag langer.

Wie heeft interesse?

  • Mirage Retail Group: de groep boven winkelketens Blokker en Intertoys van de Nederlandse ondernemer Michiel Witteveen. Hij was één van de eersten om interesse te tonen in ‘dit fantastisch mooie Hollandse bedrijf’.
  • Parcom: een Amerikaanse investeringsmaatschappij die wat financieel mishandeld werd door het Britse investeringsfonds Lion Capital, want Parcom kampt met een enorme schuldenlast.
  • Ahold Delhaize: het moederbedrijf van supermarktketens Albert Heijn en Delhaize. Spitant detail is wel dat Ahold en Hema ooit plannen hadden om samen winkels te openen, wat Hema nu doet met grote concurrent Jumbo.
  • Flacks Group: een Amerikaanse investeringsmaatschappij uit Miami die naar eigen zeggen 300 miljoen euro aan eigen vermogen heeft om te investeren. Zij lonken ook naar ketels als Blokker en Intertoys.

De essentie? Er zijn verschillende gegadigden voor de winkelketen. Maar meer wou topman Tjeerd Jegen daarover niet kwijt in de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. ‘Een brede groep investeerders en strategische partijen is uitgenodigd. Best een aantal heeft daar ernstig op gereageerd en de eerste gesprekken zijn al gebeurd.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20