Kim Jong-un verbiedt skinny jeans want ‘blijk van kapitalistische invloed’

Kim Jong-Un, dictator van Noord-Korea, heeft naar verluidt skinny jeans en matjeskapsels verboden. De maatregelen kaderen in een plan om de jeugd van het land te vrijwaren van ‘kapitalistische invloeden’.

De Noord-Koreaanse dictator is naar verluidt bang dat de Noord-Koreaanse jeugd de omverwerping van zijn regime beraamt.

Gescheurde en strakke jeans en extravagante kapsels worden ginds gezien als tekenen van een ‘invasie door de kapitalistische levensstijl’, aldus The Daily Mirror. Deze zouden ‘de subversieve mentaliteit’ van de jeugd wel eens kunnen versterken.

Kim, bevreesd voor revolutie, heeft eerder verordend dat mensen die zich in extravagante kledij hullen naar werkkampen moeten worden gestuurd.

‘Vochtige muur’

De staatskrant The Rodong Sinmun, een orgaan van de heersende Arbeiderspartij (PWK), deed een nieuwe oproep om dergelijke producten te mijden met de waarschuwing dat het land anders ‘als een vochtige muur in elkaar zou storten’.

Vorig weekend stond het volgende te lezen in een hoofdartikel: ‘De geschiedenis leert ons een cruciale les dat een land kwetsbaar kan worden en uiteindelijk kan instorten als een vochtige muur, ongeacht zijn economische en defensiemacht, als het niet vasthoudt aan de eigen levensstijl.’

Het schrijven vervolgde: ‘We moeten op onze hoede zijn voor zelfs het geringste teken van de kapitalistische levensstijl en vechten om ons ervan te ontdoen.’

60 kernwapens

Kim Jong-un is de kleinzoon van Kim Il-sung, die de stichter en eerste opperste dictator van Noord-Korea was vanaf de oprichting in 1948 tot aan zijn dood in 1994. Vanaf eind 2010 werd Kim Jong-un gezien als troonopvolger binnen de stalinistische Kim-dynastie.

Analisten menen dat het straatarme Noord-Korea al meer dan 60 kernwapens heeft, hoewel de transportmiddelen voor het strijdtuig nog volop in ontwikkeling zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat het nucleaire programma van Noord-Korea een ‘ernstige bedreiging voor de veiligheid van Amerika en de wereld’ vormt. Hij hamerde op zowel ‘diplomatie’ als ‘strenge afschrikking’ bij de aanpak van het Kim-regime.

Noord-Korea reageerde door Biden te waarschuwen dat de VS een ‘totale krachtmeting’ riskeert als het probeert de nucleaire ambities van de kluizenaarstaat in te perken.

Wereldkampioenschap voetbal

Eerder raakte ook bekend dat Noord-Korea zich had teruggetrokken uit de Aziatische kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022. De beslissing werd aangekondigd door de Aziatische voetbalconfederatie (AFC).

Noord-Korea had twee van zijn vijf wedstrijden gewonnen en stond op de vierde plaats in Groep H, die ook bestaat uit Turkmenistan, Zuid-Korea, Libanon en Sri Lanka. De volgende wedstrijd tegen Sri Lanka stond gepland voor 3 juni in het Goyang Stadion in Zuid-Korea, terwijl alle overige groepswedstrijden op centrale locaties worden gespeeld in verband met de pandemie.

De AFC zei dat het organisatiecomité van de FIFA-competities de zaak nu zal onderzoeken en dat de details over de invloed van de uitsluiting van Noord-Korea op de rangschikking ‘te zijner tijd’ bekend zullen worden gemaakt.

Noord-Korea nam laatst deel aan een WK in 2010, toen het onder meer met 7-0 verloor van het Portugal van Cristiano Ronaldo. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20