Noord-Korea na de val van Kim Jong-un: ‘Een soort Syrië, maar met kernwapens’

“Amerika heeft China niet nodig om het probleem van Noord-Korea op te lossen.” Dat zei president Trump maandag in een interview met de Financial Times. De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen de voorbij weken verder op. China heeft alle belang bij een status-quo in de regio, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt vastberaden de ene testraket na de andere te blijven afschieten.

De ‘Falklandstruuk’

In een column in de New York Times vreest econoom Paul Krugman dat Trump wel eens de ‘Falklandstruuk‘ zou kunnen boven halen. Daarmee bedoelt hij dat een leider die er niet in slaagt de zaken in eigen land op orde te brengen, dan al snel voor een buitenlandse vijand gaat opteren om de bevolking achter hem te krijgen. De onberekenbare Kim Jong-un is dan een gedroomd doelwit.

China

China is Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot. Pyongyang spendeert niet minder dan 90% van zijn geld in de handel met Beijing. De Chinezen willen tegen elke prijs vermijden dat het regime van de onberekenbare Kim Jong-un een nucleaire speler van formaat wordt. Toch zou deze laatste al een nucleair arsenaal hebben verzameld dat toelaat Zuid-Korea, Japan en zelfs … de VS te bedreigen.

Hoewel de machtshebbers in Beijing met de dag gefrustreerder raken door het gedrag van de Noord-Koreaanse president, heeft China allerminst baat bij de val van diens regime.

Wat dan zou gebeuren is het onderwerp van verschillende voorspellingen, al lijken experts het over één scenario eens: dat van de absolute chaos.

‘Een soort van Syrië, maar dan met kernwapens.’

Winkels zouden geplunderd worden door de verhongerende bevolking. Geweld zou uitbreken in de gevangenissen waar politieke gevangenen – naar schatting tussen de 150.000 en 200.000 mensen – opgesloten zitten.

Miljoenen Noord-Koreanen zouden naar China vluchten, terwijl de VS en Zuid-Korea zouden moeten proberen de orde te herstellen in een verwoest en dysfunctioneel land.

In zijn laatste dagen  zou de onberekenbare Kim Jong-un zijn nucleair arsenaal aan terroristen kunnen doorspelen, tenzij hij uit wraak beslist een zelfmoordscenario te voltrekken en zelf op de knoppen te drukken.

Andrei Lankov, een Russische Korea-expert, voorspelt bij de val van Pyongyang ‘een brutale burgeroorlog met een hoge inzet’: ‘Een soort van Syrië, maar dan met kernwapens.’

China zal er dus alles aan doen om zo’n scenario te voorkomen. Meer en nog strengere sancties – die ook in het verleden de machtshebbers in de Noord-Koreaanse hoofdstad niet hebben kunnen afschrikken – tegen Pyongyang lijken daarom uitgesloten.

© YOSHIKAZU TSUNO / AFP