Kim Jong-un geeft toe: ‘Noord-Korea verkeert in ergste situatie ooit’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens een toespraak toegegeven dat zijn land geconfronteerd wordt met de ‘ergste situatie ooit’. Het land zinkt steeds verder weg in een economische crisis en worstelt met de pandemie. 

‘Het verbeteren van de levensstandaard van de mensen … zelfs in de slechtste situatie ooit, waarin we ongekend veel uitdagingen moeten overwinnen, hangt af van de rol die de cellen – de basisorganisaties van de partij – spelen’, zei Kim tijdens een grote politieke conferentie in Pyongyang.

Kim verwijst daarmee naar de partijcellen. Die bestaan telkens uit vijf tot dertig leden en zijn het kleinste staatsapparaat van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij. De leden houden toezicht op het dagelijkse leven, in fabrieken en op andere plaatsen in het land. 

Het zijn net die kleine volksbewegingen die de Noord-Koreaanse leider bekritiseerde wegens niet nader genoemde ‘tekortkomingen’, die volgens hem onmiddellijk gecorrigeerd moeten worden om een ‘gezonde en duurzame’ ontwikkeling van de partij te verzekeren.

Ook drong hij er bij de celleden op aan om de besluiten uit te voeren die genomen zijn op het partijcongres in januari, waar hij een nieuw vijfjarenplan bekendmaakte. Kim gaf bij de opening van dat congres zelfs toe dat zijn economische beleid gefaald had. Hij zei toen dat het vijfjarenplan dat tijdens het vorige congres in 2016 was gepresenteerd ‘de doelstellingen ruimschoots heeft gemist’. 

Pandemie

Naast de economische crisis, tracht Pyongyang af te rekenen met de pandemie. Buitenlandse diplomaten en hulpverleners zijn de afgelopen maanden massaal Noord-Korea ontvlucht wegens tekorten aan goederen en ‘ongekende’ coronabeperkingen.

Vorige week meldde de Russische ambassade in het land nog dat er in totaal nog maar 290 expats overblijven in Noord-Korea. Alle buitenlandse ngo-medewerkers en de meeste diplomaten zouden het land hebben verlaten. 

Raketdiplomatie

Desondanks liet Kim recent nog de spierballen rollen. Eind vorige maand lanceerde Noord-Korea opnieuw raketten – de eerste echte provocatie van de kernstaat sinds Joe Biden president van de Verenigde Staten werd.

Bovendien raakte onlangs bekend dat het regime van Pyongyang de pogingen van de nieuwe Amerikaanse regering om diplomatieke gesprekken aan te knopen systematisch tegenhoudt. 

Lees ook: Zus Kim Jong-un noemt Zuid-Koreaanse president ‘door Amerika opgevoede papegaai’

(NS)

Meer