Kim Jong-un geeft het ‘enorme’ falen van zijn economisch beleid toe

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft bij de opening van het partijcongres gezegd dat zijn economisch vijfjarenplan er niet in geslaagd is om de meeste van zijn doelstellingen te halen.

‘We moeten de successen en overwinningen die we hebben geboekt verder promoten en uitbreiden, maar voorkomen dat we opnieuw pijnlijke lessen krijgen’, zei Kim Jon-un tijdens het partijcongres van zijn Arbeiderspartij. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De zeldzame politieke bijeenkomst is de achtste in de geschiedenis van Noord-Korea en werd voor het laatst in 2016 door Kim georganiseerd. Zo’n 4.750 afgevaardigden en 2.000 toeschouwers wonen het congres bij. Verwacht wordt dat de Noord-Koreaanse leider een nieuw vijfjarenplan bekend zal maken waarin hij onder meer de plannen voor zijn buitenlands beleid bekend zal maken. 

‘Doelstellingen zijn niet behaald’

In zijn openingstoespraak zei Kim dat het land een ‘wonderbaarlijke overwinning’ had behaald door zijn macht en wereldwijde prestige te versterken. Hij verwees daarmee onder meer naar de succesvolle tests in 2017 met intercontinentale ballistische raketten (ICBM) die het Amerikaanse vasteland zouden kunnen treffen. 

Maar dat de Noord-Koreaanse leider vervolgens ook zijn fouten toegaf, in een land waarin de Kim-familie wordt gezien als een goddelijke familie, is hoogst ongewoon. ‘Op de meeste gebieden halen de resultaten onze doelstellingen niet’, zei hij volgens KCNA. 

Met zijn vorige vijfjarenplan trachtte Kim de economische groei in het land te versnellen en de elektriciteitsvoorziening te bevorderen, maar volgens de Verenigde Naties (VN) kampt Noord-Korea al jaren met ernstige stroom- en voedseltekorten. Tel daar een reeks sancties, de coronapandemie en zware overstromingen bij op. 

‘Covid-19 de schuld geven’

Hoewel het regime blijft volhouden dat het geen enkel geval van Covid-19 heeft geregistreerd, hebben de sluiting van de grenzen en de opschorting van internationale vluchten de kwetsbare economie nog meer onder druk gezet.

‘Hij lijkt een strategische beslissing te hebben genomen om de economische mislukking toe te geven omdat hij ook het coronavirus de schuld kan geven’, zei Shin Beom-chul, een onderzoeker aan het Korea Research Institute for National Strategy in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, aan het persagentschap Reuters. ‘Hierdoor probeert hij ook zijn imago als een menslievende leider te versterken.’