Kassabonloterij moet Italiaans zwart geld terugduwen

Om de geldstromen beter te controleren, organiseert de Italiaanse overheid in december een kassabonnenloterij. Die moet de Italianen aanmoedigen om een bonnetje te vragen en het zwarte circuit dus onderdrukken. Er komt ook korting voor elektronische betalingen.

Of het nu pasta en olijfolie, een tandartsbezoek of tandpasta is, de Italiaanse regering wil weten waar haar bevolking zijn geld steekt. Daarom komt er nu een kassabonnenloterij. Daarmee moeten de Italianen aangemoedigd worden om een kassaticket te vragen bij elke aankoop. Zo moet het zwarte circuit teruggedrongen worden.

Onder de toonbank

Volgens de schattingen van de eigen schatkist, zou zowat een vijfde van de Italiaanse economie zich onder de toonbank afspelen. De overheid, die het belastinggeld goed kan gebruiken en onder zware druk van Europa staat, komt daarom met een motivatieprogramma.

Eerst en vooral krijgen de Italianen bij een elektronische betaling een korting van 10 tot 15 procent. Dat kan tot een bedrag van 3.000 euro, daarna vervalt de korting. Voor kleine aankopen, zoals een koffie, ligt de bonus op 15 procent.

Loterij

Wie de kassabonnetjes daarna ook nog opspaart, kan dus kans maken op een serieus geldbedrag. Die worden namelijk allemaal in een grote pot gedaan en begin 2022 ligt er 5 miljoen euro op tafel. Die gaat naar de klant aan wie de kassabon vasthangt. Cash betaald? Dan maakt u ook kans, maar kassatickets van elektronische bedragen hebben dubbel zoveel kans om te winnen. De eigenaar van de verkochte winkel krijgt 1 miljoen euro. Voor alle duidelijkheid: grote franchisewinkels doen niet mee.

Italië verliest elk jaar naar eigen zeggen 12,4 miljard euro aan inkomsten door de zwarte economie. Een loodgieter in cash betalen of een boodschap onder de toonbank is er dan ook geen uitzondering. Vaak is dat goedkoper voor de klant en ook de commerçant wint er natuurlijk bij. De regering van Giuseppe Conte doet dan ook haar uiterste best om de Italianen aan de bankkaart te doen wennen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20