Kansen in cryptowinter: Bitcoinfonds Grayscale investeert in mining-hardware

Grayscale richt een investeringsvehikel op dat cryptobeleggers moet doen profiteren van de lage prijzen van Bitcoin-mining-infrastructuur.

De cryptowinter is zwaar geweest voor Bitcoin-miners. Deze zagen hun winstmarges immers drastisch krimpen toen de Bitcoinprijs dit jaar met meer dan 50 procent zakte, de energieprijzen maar bleven stijgen en veel investeerders afhaakten.

Dit heeft ook zijn weerslag op de prijzen van de hardware die vereist is voor Bitcoin-mining, zoals de gespecialiseerde, zware computers. Naar die krachtige machines was tijdens de cryptohausse vorig jaar veel vraag, wat hun prijzen opdreef tot ongekende hoogten.

De prijzen voor de mijnbouwmachines zijn sindsdien gedaald tot bijna het laagste niveau sinds 2020. In sommige gevallen bieden zelfs de grootste fabrikanten van mining-technologie, zoals chipfabrikant Bitmain, grote kortingen bij de verkoop van hun mijnbouwinstallaties.

“Unieke positie Grayscale in crypto-ecosysteem”

Enter Grayscale. Het gigantische cryptobeleggingsfonds (het bedrijf kon op z’n minst al 654.885 Bitcoins oppotten) is zinnens mijnbouwapparatuur te verwerven tegen gereduceerde prijzen tijdens de cryptowinter en zet daarom een investeringsvehikel op.

“De unieke positie van Grayscale in het centrum van het crypto-ecosysteem stelt ons in staat om aanbiedingen te creëren waarmee beleggers kapitaal aan het werk kunnen zetten door verschillende marktcycli heen”, stipt Grayscale-CEO Michael Sonnenshein aan in een persbericht.

Grayscale rekent daarom op de diensten van de miningfirma Foundry, dat de dagelijkse activiteiten van het nieuwe investeringsvehikel, Grayscale Digital Infrastructure Opportunities (GDIO) geheten, zal beheren.

“Ons team zet zich al lang in om de drempel voor beleggen in het crypto-ecosysteem te verlagen – van directe blootstelling aan digitale activa, tot gediversifieerde thematische producten, en nu infrastructuur via GDIO”, aldus nog Sonnenshein.

Grayscale en Foundry zijn beide dochterondernemingen van Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf van de cryptonieuwssite CoinDesk, die hier ook over bericht.

Miningapparatuur voor een prikje

Grayscale is niet het eerste cryptobedrijf dat zijn kans schoon ziet om miningapparatuur te verwerven voor een – relatief – prikje. Zo meldde CoinDesk vorige maand nog dat cryptomiljardair Jihan Wu – de oprichter van Bitmain – een fonds van 250 miljoen dollar zou opzetten om eigendommen van noodlijdende mijnbouwbedrijven op te kopen.

Bitcoinfonds -36 procent

Gisteren raakte overigens bekend dat de aandelen van Grayscale’s Bitcoinfonds worden verhandeld met een korting van ongeveer 36 procent. Nog nooit in de geschiedenis van Grayscale was het verschil tussen de waarde van zijn aandelen en de echte koers van ’s werelds waardevolste cryptomunt zo groot.

Ter verduidelijking: een manier om direct op de beurs te beleggen in Bitcoin: dat is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het is een van de vele financiële instrumenten waarmee beleggers aandelen kunnen verhandelen in trusts die grote hoeveelheden Bitcoin bezitten, waarbij elk aandeel bijna evenveel waard is als de Bitcoin – tot gisteren, dus.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20