Kan ik geld lenen voor een huis inrichting?

Wanneer je geld gaat lenen voor de inrichting van je huis kun je eveneens spreken van de financiering van een interieur. In de praktijk komt het er doorgaans op neer dat je met geleend geld je interieur ideeën werkelijkheid laat worden zonder dat je daarvoor eigen financiële middelen voor aan hoeft te wenden. Het (opnieuw) inrichten van een huis kan over het algemeen namelijk een heleboel geld kosten. Meestal zijn het hierbij niet de kosten van het materiaal, maar in het bijzonder het werk en het vakmanschap dat in de productie van de producten zal een groot deel de euro’s opslokken. Een (nieuwe) inrichting van een huis betekent namelijk vaak dat je maatwerk geleverd krijgt dat bovendien met zorg in elkaar dient te worden gezet. Je wilt immers alleen maar het mooiste en het beste in je huis zodat je je op deze unieke plek volledig thuis kunt voelen. Deze droom verwezenlijken wil echter ook zeggen dat je vaak diep in de buidel moet tasten, want goed werk kent nu eenmaal een hoge prijs.

Voorbeeld uit de praktijk

Het (opnieuw) gaan schilderen van je huis zal, ten aanzien van de benodigde materialen, in de regel niet veel om het lijf hebben. Voor een aantal kwasten, afplaktape en een paar potten verf ben je doorgaans hooguit een paar honderd euro kwijt. Daar staat echter tegenover dat je wel aanzienlijk wat euro’s moet gaan rekenen als je een vakman de klus wilt laten klaren. Je betaalt dan immers voor de zekerheid dat het werk goed wordt gedaan en alles mooi af is gewerkt. Maar ook als je eerst één of meerdere oude verflagen moet gaan verwijderen, een speciale verfsoort wilt gebruiken en de verf optimaal aan wilt brengen, kunnen de kosten al snel de pan uit rijzen. Om je huis (opnieuw) te schilderen heb je meestal namelijk toch wel enige kennis en ervaring nodig. Een vakman inhuren, kost dan ook aardig wat geld en als je dit niet binnen handbereik hebt, dan kun je wellicht ervoor kiezen om een speciale lening aan te gaan om de kosten te dekken en je huis er uiteindelijk schitterend uit te laten zien.

Geld sparen of lenen voor de inrichting van je huis?

In een groot aantal gevallen hebben mensen niet direct het geld op hun bankrekening staan om de (nieuwe) inrichting van huis mee af te rekenen. Er zal in een heleboel gevallen dan ook een extra stap gezet dienen te worden, zoals eerst sparen totdat je voldoende geld bijeen hebt om de klus uit eigen middelen te betalen, of geld te lenen en direct aan de slag te gaan.

De eerste optie zal in de regel de beste, en doorgaans ook de meest voordelige, manier zijn als je een nieuw interieur aan wilt schaffen (of de oude inrichting van je huis wilt veranderen). Je dient dan wel voor een zekere periode iedere maand een vast bedrag opzij te leggen. Uiteraard kun je dit spaargeld niet alleen gebruiken voor het kopen van een nieuwe inrichting van je huis, maar eveneens voor de bekostiging van grote uitgave, zoals een wasmachine, koelkast of een auto. Het belangrijkste voordeel van geld sparen, in plaats van lenen, is dat je helemaal zelf je zaken kunt regelen, en vaak zelfs rente ontvangt over de gespaarde geldsom. Ook zul je g een gedoe hebben met het aflossen van een lening en iedere maand extra geld moeten voldoen aan de kredietverstrekker. Een groot deel van de terugbetaling van de meeste leningen zal namelijk bestaan uit de betaling van rente, en dus niet uit de eigenlijke aflossing van de openstaande schuld.

Geld lenen kan dan ook altijd beter als laatste optie worden gekozen. Met andere woorden: leen alleen geld als het echt niet anders kan. Dit geldt dus ook voor wanneer je de inrichting van je huis wilt veranderen of verfraaien. Hoewel het lenen van geld voor dit doel is niet altijd leuk, maar heeft wel als belangrijk voordeel dat je vrijwel direct de producten kunt bekostigen die je nodig hebt om je droom waar te kunnen maken.

Een ander voordeel van een lening afsluiten voor de inrichting van je huis is, hoe onlogisch dit wellicht ook klinkt, het voorkomen van nog hogere kosten, bijvoorbeeld door reparaties op tijd uit te kunnen voeren en zo wellicht lekkage of andere schades te vermijden. Voor een huiseigenaar kan geld lenen voor de inrichting van een huis zelfs een prima investering zijn omdat de overwaarde van een woning de rentekosten van een lening in de regel (voor een deel) zal compenseren.

Geld lenen is van alle tijden en heel gewoon

Veel mensen voelen zich nog altijd bezwaard op het moment dat ze, om welke reden dan ook, geld moeten lenen. Toch is het aangaan van een lening iets van alle tijden en dus eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je bijvoorbeeld in loondienst bent, zul je immers ook pas na een maand gewerkt te hebben je salaris gestort krijgen. Maar ook de meeste bestellingen die bij bedrijven worden geleverd, zullen niet direct af worden gerekend. Meestal worden de goederen in dat geval eveneens pas op een later tijdstip betaald. Verder zal het gros van de mensen die een eigen huis kopen een hypotheek afsluiten, waar aanzienlijk geldsommen (vaak van enkele honderdduizenden euro’s) bij geleend worden.

Wanneer je echter geen plannen hebt om een eigen huis aan te schaffen, maar je wel regelmatig wat extra financiële speelruimte kunt gebruiken, dan hebt je doorgaans ook nog de mogelijkheid om een zogenaamd doorlopend krediet aan te gaan. Een doorlopend krediet is een beduidend kleinere lening dan een hypotheek die je echter wel ieder moment boetevrij af kunt lossen. Een doorlopend krediet is in het bijzonder erg handig op momenten dat je onverwacht even geld nodig hebt, maar de schuld eveneens weer snel terug wilt betalen, zonder dat je voor een langere periode vastzit aan een leencontract. Indien je een doorlopend krediet af hebt gesloten hoef je, in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening kun je tussentijd het afgeloste deel weer opnemen (totdat de overeengekomen kredietlimiet bereikt is).

Een andere optie om geld te lenen voor de (nieuwe) inrichting van je huis is door gebruik te maken van een kredietkaart. Met deze kaart betaal je dan de aankopen en, in tegenstelling tot bij een betaling met je bankpas, zal het aankoopbedrag niet direct van je bankrekening af worden geschreven. De kredietkaartmaatschappij zal deze immers voor je voorschieten en je aan het einde van de maand hiervan een rekening sturen. Je leent, door een kredietkaart te gebruiken, dus eigenlijk geld leent van de kredietkaartmaatschappij, maar doorgaans is dit een kortlopende lening (in de regel van slechts één maand). Wanneer je de rekening van de kredietkaart namelijk in termijnen af wilt lossen, dan zullen daar doorgaans aanzienlijke rentekosten aan verbonden zijn waardoor deze manier van geld lenen een stuk minder interessant wordt.

Je kunt met een kredietkaart dus beter geen grote aankopen financieren die je niet in één keer terug kunt betalen. Maar daar staat wel tegenover dat je meestal standaard de eerste zes maanden na een aankoop (onder bepaalde voorwaarden) verzekerd zult zijn tegen verlies, diefstal en beschadiging. Op het moment dat er dan ook iets gebeurt, dan zul je (een deel van) het aankoopbedrag gewoon terugkrijgen van de kredietkaartmaatschappij

Wanneer een persoonlijke lening afsluiten voor de inrichting van je huis?

Een persoonlijke lening afsluiten voor de inrichting van je huis is interessant op het moment dat je:

 • zekerheid wilt ten aanzien van de looptijd en de totale kosten van de lening,
 • vooraf wilt weten wat je elke maand precies moet betalen aan aflossing,
 • een vaste rentevergoeding wilt betalen,
 • in de nabije toekomst geen extra financiële speelruimte meer nodig denkt te hebben.

Wanneer een doorlopend afsluiten voor de inrichting van je huis?

Een doorlopend krediet is echter beter geschikt voor je op het ogenblik dat je kiest voor:

 • flexibiliteit ten aanzien van de aflossingen en eventuele nieuwe geldopnames,
 • een variabele rentevergoeding, en wellicht dus het voordeel van een dalende rente,
 • een lagere rente dan bij een persoonlijke lening,
 • je tussentijds boetevrij geld af wilt lossen,
 • in de nabije toekomst wellicht extra financiële speelruimte nodig denkt te hebben.

Wanneer een kredietkaartgebruiken voor de inrichting van je huis?

Het gebruik van een kredietkaart is een prima optie als je:

 • direct geld wilt gebruiken dat je op dat ogenblik niet in je bezit hebt,
 • meteen de producten in handen wilt krijgen,
 • een relatief korte lening aan wilt gaan,
 • wilt profiteren van bepaalde extra zekerheden en voordelen,
 • in de nabije toekomst wellicht extra financiële speelruimte nodig denkt te hebben.

Wanneer kopen op afbetaling voor de inrichting van je huis?

Bij een (online) winkel producten aanschaffen en deze pas op een later moment (eventueel in termijnen afbetalen) kan een goede oplossing zijn als je:

 • direct geld wilt gebruiken dat je op dat ogenblik niet in je bezit hebt,
 • op korte termijn de producten wilt gebruiken,
 • in de nabije toekomst wellicht extra financiële speelruimte nodig denkt te hebben.

Geld lenen koste geld

Je zult vast en zeker regelmatig de leus hebben gehoord of gelezen: “geld lenen, kost geld.” Kredietverstrekkers waarschuwen (potentiële) klanten op voorhand hier al voor in de hoop dat de kans op onverantwoord leengedrag een stuk kan worden verkleind. Voor een kredietverstrekker is het namelijk van cruciaal belang dat een uitgeleende geldsom, samen met de overeengekomen leenvergoeding, op tijd en geheel volgens afspraak zal worden terugbetaald. Indien dit immers niet gebeurt, dan zal de kredietverstrekker (een deel van) diens vermogen en inkomsten kwijtraken.

Voordat je dan ook geld gaat lenen, bijvoorbeeld voor de inrichting van je huis, is het van groot belang dat je weet waar je aan gaat beginnen en ook dat je precies op de hoogte bent waar je je allemaal aan verbind als je een leencontract gaat ondertekenen. In de praktijk betekent dit dat je je altijd goed voor moet bereiden op het aangaan van een lening en de producten van meerdere kredietverstrekkers goed met elkaar moet vergelijken. Je dient hierbij goed te letten op de totale leenkosten, maar zeker ook op de voorwaarden die aan een bepaalde lening verbonden zullen zijn. Alleen door voldoende informatie in te winnen en diverse leningen onder een vergrootglas te leggen, kun je uiteindelijk voor je individuele situatie de meest gunstige lening vinden. Iedereen weet dan wel dat je extra geld moet betalen voor een lening, maar niemand wil echter graag te veel leenkosten maken.

Conclusie

Wanneer de inrichting van je huis geregeld moet worden, of weer aan een opknapbeurt toe is, zul je je altijd eerst af moeten vragen of het wel verstandig is om hiervoor geld te gaan lenen. Het kan immers zo zijn dat de lasten van een lening niet (goed) kunt dragen en zelfs door geld te lenen je nog verder in de problemen belandt.

Zodra je zeker weet dat je in staat zult zijn om een bepaalde lening op een verantwoorde manier aan te gaan, dan dien je op onderzoek uit te gaan om de meest gunstige leenvorm te vinden (uiteraard bij een betrouwbare kredietverstrekker). Het internet kan hierbij een uitstekende bron van informatie zijn, bijvoorbeeld in de vorm van reviews en klantbeoordelingen, maar ook vanwege het feit dat je online gemakkelijk en snel offertes aan kunt vragen, leensimulatie uit kunt voeren en verschillende leningen met elkaar kunt vergelijken. Door niet te hard van stapel te lopen, en omzichtig te werk te gaan, kun je dan ook vaak aardig wat geld in je eigen zak houden als je toch een lening af gaat sluiten voor de inrichting van je huis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20