25+ tips voor extra meerwaarde op je woning

 

Op het moment dat je je eigen huis wilt verkopen, dan kan het zomaar gebeuren dat je in een enorm lang verkoopproces terechtkomt. Om het verkoopproces van je woning wat te kunnen bespoedigen, is het echter zaak om het huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt te brengen. Potentiele kopers moeten immers zoveel mogelijk worden verleid om een serieus bod uit te brengen en het huis op korte termijn van je over te nemen. Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal deskundigen gevraagd, op het gebied van de verkoop van allerlei vastgoed, op welke manier je de waarde van je huis kunt verhogen zonder een ware aanslag te hoeven plegen op je beschikbare budget.

Tip 1:   Laat een expert je woning beoordelen

Om erachter te komen in welke staat je woning nu werkelijk verkeerd, kun je een expert, zoals een makelaar in onroerend goed, inschakelen om na te gaan of je huis aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Een heleboel makelaars zullen je deze dienst echter alleen willen verlenen als daar een financiële vergoeding tegenover staat. Om tot de beste deal te kunnen komen, doe je er dan ook verstandig aan om contact op te nemen met meerdere makelaars(kantoren) bij je in de buurt en de standaard uurtarieven onderling goed vergelijken.

Wanneer je een makelaar hebt gevonden die tegen een redelijk uurtarief je woning wil controleren, dan kun je daar absoluut je voordeel mee doen. Deze expert kan je immers een heleboel ideeën aan de hand doen voor het aanbrengen van eventuele verbeteringen die je aan dient te brengen. Zelfs wanneer het kleine verbeteringen zijn die door de makelaar voor worden gesteld, zoals het opnieuw aanbrengen van een verflaag of het plaatsen van wat meubels in de woning, dan kan je dit een lang verkoopproces besparen omdat door het aanbrengen van dergelijke verbeteringen je woning opeens een stuk aantrekkelijker wordt gemaakt.

Tip 2:   Laat een woninginspectie uitvoeren

Niet elke verbetering aan een woning die je wilt verkopen zal cosmetisch van aard zijn. Denk onder andere maar eens aan:

  • een verslechterend dak,
  • aanwezig ongedierte,
  • een verouderd waterleiding- of elektriciteitsnetwerk,
  • lekkages,
  • gescheurde muren.

Dit soort problemen kun je niet oplossen op het ogenblik dat je niet weet dat deze aanwezig zijn in je woning. Om er zeker van te zijn dat je geen enkel verbeterpunt over het hoofd ziet, kun je een erkend inspecteur in de arm neme die (ook op minder goed zichtbare plekken) na kan gaan of je woning op alle vlakken in een goede staat verkeerd. Tijdens een inspectie van je woning kunnen verborgen problemen aan het licht komen die een ongunstige invloed kunnen hebben op de waarde van je woning. Kleine problemen (zoals een verborgen lekkage) kan dan al gauw in een groot, en in het bijzonder ook een duur, probleem veranderen. Hoe langer je de aanpak van dit soort problemen uit blijft stellen, hoe hoger uiteindelijk de rekening zal worden die je moet gaan betalen.

Tip 3:   Zorg voor degelijk schilderwerk

Een van de meest eenvoudige, maar eveneens meest kosteneffectieve, verbeteringen waar je mee te maken kunt krijgen bij de verkoop van je woning, is alles in een degelijk laagje verf te zetten. Pas geschilderde kamers zien er namelijk schoon en goed onderhouden uit waardoor ook de waarde van je woning direct al in de lift zal komen te zitten. Bij het kiezen van de kleuren voor de verf dien je altijd in gedachten te houden dat je door voor neutrale tinten te kiezen je de grootste groep potentiële kopers voor je kunt winnen. De kleur die je uiteindelijk in je woning aanbrengt, zal dan ook wel degelijk van invloed kunnen zijn op de interesse van mensen die je huis komen bezichtigen en zelfs op de hoogte van de taxatie van het pand. Doordat de kosten voor verf relatief laag zijn, hoef je meestal niet extreem diep in de buidel te tasten om het uiterlijk en de waarde van je woning wat te verbeteren. Ook de overige verfbenodigdheden hoeven geen rib uit je lijf te kosten, zoals schilderstape, afdekzeil en kwasten. Dit geldt ook voor de arbeidsuren, zeker als je besluit om zelf de klus te klaren.

Tip 4:   Ga zelf op zoek naar inspiratie

Een alternatief voor het inhuren van een, in de regel dure, binnenhuisarchitect, is zelf te gaan zoeken naar inspiratie met betrekking tot eventuele verbouwingen en decoratiewerkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Dit soort informatie kun je onder andere vinden in tijdschriften die zich richten op woninginrichting en -decoratie, maar ook in boeken, televisieprogramma’s en op websites met dergelijke thema;s. De verzamelde ideeën kun je uitprinten, uitknippen of gewoon vermelden op een speciale to do-list. Wanneer je je aan een beperkt budget dient te houden, dan is het absoluut aan te raden om het project simpel te houden en zoveel mogelijk werk zelf uit te voeren om op die manier geld te besparen.

Tip 5:   Breng de energiekosten naar beneden

De hoeveelheid geld die je elke maand besteedt aan energiekosten lijkt misschien een vast bedrag te zijn, maar een heleboel lokale nutsbedrijven bieden gratis energiechecks aan in de woningen van hun klanten. De medewerkers van deze bedrijven kunnen je dan ook laten zien op welke manier je de energie-efficiëntie van je woning kunt maximaliseren. Een energie-efficiënte woning kan je vandaag de dag erg veel geld besparen. Zodra een woning up to date is op dit gebied zal de waarde namelijk ook stijgen en zal het huis gemakkelijker verkocht kunnen worden.

Tip 6:   Maak een lange termijn planning voor de inrichting van je tuin

Op het ogenbik dat je niet van plan bent om uw huis op korte termijn te verkopen, dan kun je plannen gaan maken voor de verbetering van je tuin. Hiervoor kun je een planning opstellen die je in de loop van de tijd geleidelijk uit gaat voeren. Je kunt onder andere bomen gaan planten die je in de toekomst van schaduw kunnen voorzien. Net zoals reeds volwassen bomen die in de nabijheid van een woning zijn geplant zullen voor een waardevermeerdering zorgen, maar ook jonge bomen die net geplant (deze kunnen immers in de toekomst zorgen voor verkoeling in je woning en daardoor de kosten voor airconditioning flink naar benden brengen). Een goed ingerichte tuin is verder erg goed voor het milieu omdat er allerlei noodzakelijke leef- en woonmogelijkheden aanwezig zullen zijn voor de meest uiteenlopende dieren.

Tip 7:   Maak een korte termijn planning voor de inrichting van je tuin

Door allerlei kleurrijk struiken en planten in je tuin te planten, zul je zonder twijfel ervoor zorgen dat de waarde van je huis toe zal nemen, maar tijdens het winkelen bij een tuincentrum bij je in de buurt, dien je er wel voor te zorgen datje op een “groene” manier te werk gaat. Bij voorkeur koop je dan ook planten en struiken die van nature al thuishoren in de regio, of die goed bestand zijn tegen droogte, zodat je op onderhoud en water kunt besparen. Op die manier heb je toch groen rondom je woning, maar hoef je niet onnodig diep in de buidel te tasten

Tip 8:   Geldbesparende aanvullingen in je woning

Op het gebied van waterbesparing kun je ook nog op een andere manier te werk gaan als je wilt extra wilt besparen. Denk maar eens aan het installeren van een waterfiltersysteem in je keuken. Niet alleen zullen dergelijke systemen je van schoon water voorzien, maar ook zullen ze je huishoudkosten naar beneden bijstellen omdat je niet langer, het relatief dure, flessenwater aan hoeft te schaffen. Een waterfiltersysteem is een goedkope aanvulling in je woning, maar ook kan een dergelijk systeem worden gezien als een zekere luxe die potentiële kopers van je woning in de regel aantrekkelijk zullen vinden.

Tip 10: Verbetering van de luchtkwaliteit in je woning

Een goede luchtkwaliteit is niet alleen van essentieel belang buitenshuis, maar zeker ook binnen een woning. Als je bijvoorbeeld oudere tapijten of vloerbedekking in je huis hebt liggen, dan kunnen deze vol met verontreinigingen en allergenen zitten. De eerste stap om vast te kunnen stellen of je vloerbedekking aan vervanging toe is, is een ​​professioneel bedrijf inhuren om de kwaliteit van de lucht binnenshuis te testen. Op het moment dat de testresultaten uitwijzen dat de rijp is voor vervanging van je tapijt of vloerbedekking, dan dien je bij voorkeur te kiezen voor milieuvriendelijke natuurlijke producten, zoals plavuizen of laminaat. Vloeren met een hard oppervlak zijn bovendien veel gemakkelijker schoon te houden, houden geen geuren vast, geven je woning een verzorgde uitstraling en zijn over het algemeen aantrekkelijker in aanschaf.

Tip 11: Vervang zogenaamd popcornplafonds in je woning

Veel mensen lijken op het eerste gezicht niet zo te letten op de materialen die boven hun hoofd zijn gebruikt in een woning, zoals een plafond. Toch zijn er maar weinig structurele elementen die meer gedateerd zijn in veel woningen dan de zogeheten popcornplafonds. Wanneer een dergelijk plafond in je woning aanwezig is, dan doe je er zeker verstandig aan om een weekend vrij te maken voor de vervanging ervan. De uitstraling van je plafond, en daarmee ook de waarde van je woning, zal hiermee immers in de lift komen te zitten. Hierbij dien je echter wel bedacht te zijn op het volgende: in sommige oude woning kan een popcornplafond asbest bevatten en dient dan dus door professionals te worden verwijderd en afgevoerd.  

Op het moment dat er absoluut geen asbest in je popcornplafond zit verwerkt, kun je zelf de klus gaan klaren. Om te beginnen kun je bij een doe het zelf winkel bij je in de buurt informatie inwinnen over de mogelijkheden om eerst de textuur van je plafond te verzachten, in plaats van gewoon de popcornlaag weg te schrapen. Het verwijderen van een popcornplafond lijkt misschien geen grote verandering, maar is wel een belangrijke sleutel om de waarde aan je huis te verhogen.

Tip 12: Maak de oprit en tuin aantrekkelijk

Indien je oprit en/of tuin overwoekerd is door planten, of erger nog een heleboel onkruid, stukken gazonen en uit de kluiten gewassen planten en struiken,dan zal je woning al snel een onverzorgde, of zelfs vervallen, indruk maken op potentiële kopers. Het goede nieuws is echter dat het weer in toom brengen van dit oerwoud aan planten, bomen en struiken niet echt moeilijk zal zijn. Voor een paar honderd euro kun je niet alleen het gazon weer toonbaar (laten) maken, je hagen er weer verzorgd uit te laten zien en je gehele tuin en oprit uitnodigend laten ogen. Om de situatie niet weer te laten versloffen, zul je echter wel van tijd tot tijd bereid moeten zijn om eventuele rommel op te ruimen en het tuinonderhoud op peil te houden. Wanneer je dit doet, dan zal je budget er bovendien het minst onder te leiden hebben omdat je dan geen externe bedrijven in hoeft te huren om zwaar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Tip 13: Netheid is alles dat telt

Het oude gezegde dat je maar één kans krijgen om een goede eerste indruk te maken is maar al te waar. Dit betekent dus dat je het interieur van je woning goed schoon dient et maken. Zo zal de eerste indruk vanaf het moment dat iemand binnenkomt direct al positief zijn. Je kunt het schoonmaakwerk uiteraard helemaal zelf uitvoeren, maar er ook voor kiezen om een gerenommeerd schoonmaakbedrijf in te huren voor een reinigingsbeurt. Zelfs als je je huis regelmatig schoonmaakt, zullen er altijd hoekjes, kieren en gaten blijven die je over het hoofd ziet, of die je moeilijk kunt bereiken. Door een schoonmaakbedrijf de klus te laten klaren, weet je zeker dat je woning weer stralend schoon zal zijn en de waarde dus toe zal nemen.

Tip 14: Vergroot de visuele ruimte

De grootte is van significante invloed op de waarde van je woning, maar het aantal vierkante meters is niet de enige ruimte waar potentiële kopers op letten. Visuele ruimte, oftewel hoe groot een woning oogt, is eveneens van groot belang. Het is dus zaak om elke kamer in huis zo groot mogelijk te laten lijken. Dit doel kun je onder andere bereiken door:

  • zware gordijnen te vervangen door lichtdoorlatende verticale jaloezieën of rolluiken omdat een zonnige kamer optisch groter en meer open zal lijken
  • een grote spiegel plaatsen kan eveneens een ruimte visueel groter te laten lijken,
  • ruim alle aanwezig rommel op, want hoe meer rommel, meubels en oude spullen er aanwezig zijn in een ruimte, hoe meer bekrompen deze zal ogen. 

Voor nog geen 400 euro kun je een aantrekkelijk wandrek plaatsen om in een ​​ongebruikte ruimte om allerlei rommel te bewaren zonder dat het direct in het oog springt.

Tip 15: Kleine veranderingen aanbrengen in de badkamer

Een badkamer renoveren is altijd een slimme zet als je de waarde van je woning wilt verhogen. Zelfs op het moment dat je je een volledige renovatie niet kan veroorloven, dan kan het aanbrengen van kleine veranderingen, zoals het vervangen van gedateerde tegeltjes of het vervangen van oude verlichting ervoor zorgen dat de ruimte enorm opknapt. Om je badkamer er beter uit te laten zien, hoef je over niet extreem diep in de buidel te tasten en bijvoorbeeld direct een compleet nieuwe badkamer te installeren.

Tip 16: Voeg nieuwe energiezuinige elementen toe

Een functionele, decoratieve plafondventilator is een prachtig. Het geeft immers niet alleen het nodige licht, maar zal ook in de warme maanden ervoor zorgen dat een zacht briesje je minder snel gebruik zal laten maken van de dure airconditioning. Maar indien een palofondverntilator is verouderd, onstabiel hangt, herrie maakt of gewoon niet naar behoren meer werkt, dan heb je te maken met een nutteloos, maar zeker in het oog springend, object aan je plafond. Je doet er dan ook goed aan om dit soort oude exemplaren te vervangen door een nieuw model om je huis er leuker uit te laten zien en bovendien om de verkoopwaarde van het huis enigszins op te krikken.

Tip 17: Grote impact van kleine verbeteringen in de badkamer

Een belangrijke ruimte om aan te pakken, terwijl je niet te veel geld uit hoeft te geven, is de badkamer. De twee kamers die het meest baat hebben van het aanbrengen van kleine verbeteringen zijn de keuken en badkamer. Een verandering die als kosteneffectief kan worden gezien, bijvoorbeeld door de vervanging van een verouderd oude sanitair en verlichting of het toevoegen van een nieuwe tegelwand- of vloer, zal een forse impact hebben. Hoewel de kosten eigenlijk wel mee zullen vallen, zal door het zetten van deze stap je woning aanzienlijk in waarde kunnen stijgen en veel aantrekkelijk worden voor potentiële kopers. Veel mensen laten zich immers graag verleiden door een badkamer en een keukeen met een vernieuwde en moderne uitstraling.

Tip 18: Grote impact van kleine verbeteringen in de keuken

Wat voor de badkamer geldt, geldt eigenlijk ook voor de keuken. Je hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen om je keuken een betere uitstraling te geven. Voor het verhogen van de waarde van je woning, is het aanbrengen van verbeteringen van je keuken essentieel. Zo zul je al effect te zien krijgen door slechts één punt in de keuken onder handen te nemen, zoals het vervangen van een oude gootsteen of oubollige koelkast voor nieuwe exemplaren. Zelfs een kleine keuken veranderen of moderniseren zal al een heleboel toegevoegde waarde voor je woning opleveren.

Tip 19: Vervang versleten vloerbedekking

Neem een ​​kijkje op zachte vloeren van uw huis. Zijn uw tapijten en karpetten gekleurd of versleten? Niets blijkt kopers meer af dan de gedachte dat ze onmiddellijk moet alle van de vloer te vervangen in een huis. In het ideale geval kunt u ze allemaal te vervangen, maar als een beperkt budget zet een addertje onder het gras in dat plan, te beginnen door het vervangen van het tapijt in de kamer dat de meeste slijtage toont en vervang de anderen als uw financiën toe te staan.

Tip 20: Voer regelmatig onderhoud en reparaties uit

Door van tijd tot tijd door, en rondom, je woning, te lopen en een lijst te maken van alle kleine mankementen, of noodzakelijke reparaties, kun je de waarde van je huis op peil houden. Wellicht dat je je persoonlijk niet stoort aan de kleine gebreken die er i, en rondom je huis aanwezig zijn, maar zelfs als er in elke ruimte maar één aspect aanwezig is waar onderhoud of vervanging uitgevoerd dient te worden, dan zal je huis er al gauw slecht onderhouden (of erger nog: verwaarloosd) uit gaan zien. Op het ogenblik dat je zelfs niet in staat bent om dergelijke reparaties uit te voeren, dan kun je een klusjesman in de arm nemen en zo een heleboel kleine taken van je to do-list afstrepen. Door allerlei kleine klusjes op te laten stapelen, zal het immers een stuk lastiger worden om een geschikte koper voor je woning te vinden.

Tip 21: Vraag hulp bij het op orde houden van een woning

Niet iedereen heeft het in zich om een woning tip top in orde te krijgen en te houden. Om deze klussen toch geklaard te krijgen kun je uiteraard de hulp van een deskundige op dit gebied inschakelen, maar even goed een handig familielid of vriend om raad vragen. Op die manier zul je al snel zien hoe je verschillende ruimtes aan dient te pakken en leren hoe je deze netjes en opgeruimd kunt houden. Door je huis er altijd opgeruimd en netjes uit te laten zien, zal het veel schoner en groter lijken. Potentiële kopers zullen dan ook je de waarde van je huis hoger schatten en eerder geneigd zijn om tot aankoop over te gaan.

Tip 22: Vervang oud behang

Indien de muren van één of zelfs meerdere ruimtes in je huis voorzien zijn van een behanglaag, dan is de kans groot dat dit behang niet meer past bij het de wensen van hedendaagse kopers. Je doet er dan ook verstandig aan om het behang te verwijderen, de muren te egaliseren en er een egale, en vooral ook een neutrale, kleur muurverf op aan te brengen. Het verwijderen van behang kan immers een hels karwei zijn en voor een aantal potentiële kopers zelfs een reden om af te zien van het uitbrengen van een serieus bod. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en het behang te verwijderen zal je woning niet alleen meer waard worden, maar ook moderner en aantrekkelijker ogen tijdens bezichtigingen.

Tip 23: Verdelg eventueel aanwezig ongedierte

Op het moment dat je een nieuwe woning koopt, dan wil je daar uiteraard niet met allerlei ongenode gasten gaan wonen. Dit geldt ook voor potentiële kopers van je huis: ook zijn zullen er niet op zitten te wachten dat er ongedierte in, of rondom, de woning aanwezig is. Je kunt hierbij denken aan muizen, ratten, kakkerlakken, zilvervisjes en mollen. Niet alleen kunnen deze dieren schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, maar ook een heleboel schade aan het huis en de tuin aanrichten. Je doet er dan ook altijd goed aan om ongedierte effectief te (laten) verdelgen voordat je je woning door geïnteresseerden laat bezichtigen.

Tip 24: Pak schimmel- en vochtproblemen aan

Ongemerkt kunnen er in huis schimmel- en vochtproblemen ontstaan, bijvoorbeeld door kleine lekkages of een slechte, of zelfs geheel ontbrekende ventilatie. Wanneer je regelmatig door je woning loopt en in allerlei hoeken en spleten kijkt, kun je dan ook schimmel- en/of vochtplekken ontdekken die je absoluut aan dient te pakken. Niet alleen hebben deze problemen een ongunstige invloed op de gezondheid van mensen, maar ook op de waarde van je woning. Om de waarde van je huis te kunnen verhogen, dien je dan ook alle aanwezige schimmel- en vochtproblemen te verhelpen.

Tip 25: Goede algehele afwerking

Om de waarde van je woning te verhogen, heb je waarschijnlijk al het één en ander verbetert, verandert en vervangen, maar daarbij kun je soms helaas vergeten dat ook de afwerking de nodige aandacht vereist. Je kunt bijvoorbeeld wel nieuwe contactdozen tegen de wanden schroeven, maar wanneer de elektrische bedrading niet netjes weg is gewerkt, zal dit toch een onverzorgde indruk achterlaten bij potentiële kopers. Dit geldt onder andere ook voor slecht verwijderde lijm-, kit- en verfresten. Zelfs als je je woning opknapt met het oog op een hogere waarde, zul je de klussen toch tot in de puntjes dienen te verzorgen en af te werken. Doe je dit immers niet dan kan al je moeite voor niets zijn geweest omdat het eindresultaat nog steeds kopers af zal schrikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20