Jurassic Park wordt 30, maar hoe accuraat is de film echt?

Jurassic Park, de beroemde film van regisseur Steven Spielberg, bestaat 30 jaar. De film had een enorme invloed op onze perceptie van dinosauriërs. Maar is dat beeld ook accuraat? Business AM vroeg het aan paleontoloog Koen Stein van de VUB.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Koen Stein:


De essentie: Het klonen van dino’s zoals afgebeeld in Jurassic Park kan niet in het echt, hoewel je wel DNA kan vinden. Technisch gezien zou je door te knippen in dat DNA een raptorachtig wezen kunnen creëren uit een kip, maar dat is toekomstmuziek.

  • Stein vertelt: “De film is was in zijn tijd heel vooruitstrevend. De productie had ook wetenschappelijke adviseurs. Maar de wetenschap staat niet stil. We weten nu dat het onmogelijk is om DNA van dinosauriërs te vinden in muggen om dan die dino’s te klonen. Dat DNA is helemaal verteerd. Ten eerste al door door de mug zelf in het spijsverteringsstelsel en dan zou het ook nog eens minstens 66 miljoen jaar de tand des tijds moeten doorstaan.”
  • “Wetenschappers hebben daarentegen al DNA gevonden in gefossiliseerde botten, omdat bot een levend weefsel is, daar zitten cellen in. Wanneer een dier sterft, raken die botcellen gefossiliseerd en blijven ze afgesloten van de buitenwereld. Dat betekent niet dat we vandaag al snel Jurassic Park in het echt gaan meemaken, want dat DNA is ook in hele kleine stukjes gevallen. Als je daar een dino mee probeert te klonen, dan probeer je een roman te reconstrueren aan de hand van een aantal woorden.”

Een kip wordt een raptor

  • “Een van de grote misconcepties in deze wereld is dat de dino’s allemaal uitgestorven zijn”, zegt de paleontoloog. “De dinosauriërs van vandaag zijn de vogels, geëvolueerd uit een groep van kleine raptorachtige dino’s. Een gans of een kalkoen heeft dat pedigree van een dinosaurus in zich. Je zou die evolutie kunnen terugdraaien door bepaalde gensequenties aan te passen.”
  • “In theorie zou je een kip opnieuw klauwen en een lange staart kunnen geven. Als je echt gaat knippen en plakken in die genen, zou je ook het gen voor tanden dat we bij krokodilachtigen terugvinden, daar weer kunnen insteken. Dan krijg je iets wat heel sterk op een raptor lijkt. Maar dat is nog niet voor morgen.”

Dino’s met pluimen

  • Ook het uiterlijk en gedrag van de dino’s in Jurassic Park is niet altijd accuraat. Stein legt uit: “Er is een dino die gif spuit, maar daar is geen enkele wetenschappelijke aanwijzing voor dat dit zo was. Daar zijn de filmmakers misschien wel wat creatief geweest.”
  • “De raptors hadden ongetwijfeld allemaal pluimen, want die waren heel actief en waren zeker en vast warmbloedig. Zoals bijna alle zoogdieren die warmbloedig zijn, hadden zij een pels. Bij die raptors moet dat dan een pluimenkleed geweest zijn om warm te blijven.”

(nd)

Meer