Staking in Hollywood afgelopen: Acteursvakbond SAG-AFTRA en studio’s bereiken historisch akkoord

Een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis is voorbij. Nadat de AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt, anderhalve maand geleden al een akkoord bereikte met de scenaristenvakbond is er nu ook een deal gevonden met de vakbond van de acteurs. Daarmee zijn beide stakingen voorbij en kunnen film- en televisieproducties eindelijk weer op gang komen.

Halverwege juli hebben de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) het werk neergelegd in Hollywood. Deze acteursstaking kwam er toen bovenop een scenaristenstaking, die sinds eind september – na vijf maanden onderhandelen – is afgelopen.

Na bijna vier maanden, of 118 dagen om precies te zijn, is er nu ook een akkoord tussen de AMPTP en de SAG-AFTRA. Het gaat om een nieuw driejarig contract met een waarde van meer dan 1 miljard dollar (940 miljoen euro).

Dit zijn de belangrijkste zaken uit het akkoord tussen de studio’s en streamingdiensten en de acteursvakbond:

  • De deal biedt een bescherming tegen ongeoorloofd gebruik van beelden gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat hier om door AI gemaakte digitale dubbelgangers. Daarvoor is nu toestemming nodig en kan een compensatie gevraagd worden. Die bescherming tegen AI was een van de belangrijkste zaken die de SAG-AFTRA wilde bereiken met hun onderhandelingen.
  • Streamingdiensten zullen acteurs een extra bonus betalen.
  • Er komt een verhoging van de minimumlonen.
  • Pensioen- en ziektekostenlimieten worden aanzienlijk verhoogd.

Hollywood

Nu de staking voorbij is, kan Hollywood weer volledig op gang komen. Dat is ook nodig aangezien er de voorbije maanden heel wat projecten uitgesteld zijn. Vermoedelijk zal het nog wel even duren voor alle achterstand is weggewerkt. Beide stakingen samen zouden Hollywood en bij uitbreiding Californië in totaal zo’n 6 miljard dollar (5,6 miljard euro) hebben gekost.

Meer