De economen van de Amerikaanse bank JPMorgan zijn ervan overtuigd dat de torenhoge inflatie vanzelf gaat verdwijnen. Volgens hen zijn Amerikaanse renteverhogingen met 75 basispunten niet nodig om de geldontwaarding te temperen.
Verschillende experts hebben al opgemerkt dat de centrale banken niet over de juiste tools beschikken om de torenhoge inflatie te bestrijden. Dat komt omdat de stijgende prijzen voornamelijk het gevolg zijn van problemen aan de aanbodzijde. Denk bijvoorbeeld aan de energiecrisis die het resultaat is van minder gas- en olieleveringen uit Rusland of de aanhoudende problemen in de toeleveringsketens. Het rentebeleid van de toezichthouders is er vooral opgericht om de vraag te beïnvloeden.
Overdreven reactie
Marko Kolanovic en Nikolaos Panigirtzoglou, twee economen van JPMorgan, stellen zich dan ook de vraag of het wel noodzakelijk was dat de Federal Reserve tijdens de twee jongste rentevergaderingen telkens de rente met 75 basispunten optrok. “Wij blijven erbij dat de inflatie zich vanzelf zal oplossen naarmate de verstoringen verdwijnen”, klinkt het. “Daarom denken wij dat we een koerswijziging van de Federal Reserve zullen zien.”
Ook auteur Nomi Prins verwacht dat de Federal Reserve binnenkort minder hard aan de handrem zal trekken. “De versnelde renteverhogingen die we tot nu toe hebben gezien, hebben de reële economie beïnvloed omdat het de leenkosten heeft opgedreven… voor echte mensen, echte consumenten”, merkt hij op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC
Prins verwacht dat de Federal Reserve in drie fases zal wegstappen van het strakke geldbeleid. “Eerst zal die de renteverhoging beperken tot 50 basispunten om vervolgens een neutrale houding aan te nemen. In een derde fase zal de centrale bank opnieuw een accomoderend beleid voeren, aangezien er al sprake is van twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei”, luidt zijn redenering. “Het valt af te wachten of de Fed dat gaat doen door de rente te verlagen of de balans opnieuw te vergroten.”
Hoge inflatie
De Amerikaanse inflatie blijft intussen hoge toppen scheren. Uit het jongste inflatierapport blijkt dat het leven in de Verenigde Staten 8,3 procent duurder is geworden. In juli was er nog sprake van een inflatie van 8,5 procent. Dat is op het eerste gezicht een daling, maar op maandbasis is er wel nog sprake van een toename met 0,1 procent. De kerninflatie (op jaarbasis) – zonder voedsel- en energieprijzen – is gestegen van 5,9 naar 6,3 procent.
Het is dan ook de vraag of de Federal Reserve wel degelijk het beleid zal wijzigen. Verschillende Fed-bestuurders, waaronder de voorzitter Jerome Powell zelf, hebben de afgelopen weken aangegeven dat er nog niet snel een einde zal komen aan de (forse) renteverhogingen. “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden”, zei Powell vorige maand in een toespraak tijdens de Jackson Hole-conferentie.
James Knightley, econoom bij ING, verwacht alvast dat de Federal Reserve de rente later deze maand opnieuw zal optrekken met 75 basispunten. “Het inflatiecijfer neemt alle kans weg dat de Amerikaanse centrale bank volgende week zal verrassen met een renteverhoging met 50 basispunten. Maar de situatie is niet rampzalig genoeg om een verhoging met 100 basispunten te verantwoorden”, klinkt het.
(bg)