Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 18 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid

Logo Business AM
Politiek

14/01/2020 | Julie Putseys | 3 min leestijd

Brits premier Boris Johnson op bezoek bij zijn Schotse collega Nicola Sturgeon in juli. Toen leek het water tussen beiden nog niet zo diep. - Isopix.

Brits premier Boris Johnson heeft het voorstel van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, om een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland op touw te zetten, geweigerd.

Johnson heeft in een brief aan Sturgeon laten weten dat hij niet op haar voorstel wil ingaan om een referendum te organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Die brief zette hij ook op Twitter.

‘Door een nieuw referendum zou de politieke stilstand in Schotland zich voortzetten’, schrijft Johnson. ‘Met Schotse scholen, ziekenhuizen en jobs die in de steek gelaten worden door een campagne om van het Verenigd Koninkrijk af te scheiden.’

De premier verwijst hierbij naar het referendum van 2014 wanneer 55 procent van de Schotten tegen de onafhankelijkheid stemden. Maar toen was er nog geen sprake van brexit, iets waartegen de meerderheid van Schotten zich verzet heeft.

‘Onhoudbaar en zelfvernietigend’

Sturgeon had op 12 december een overheveling van bevoegdheden gevraagd om een onafhankelijkheidsreferendum mogelijk te maken. De Schotse premier vroeg dit niet toevallig net na de verkiezingen toen haar partij, de nationalistische Scottish National Party, net overtuigend gewonnen had.

De ‘njet’ van Johnson noemt Sturgeon weinig verrassend, maar ook ‘onhoudbaar en zelfvernietigend’. Ze beschuldigt de Tories ervan ‘doodsbang te zijn van Schotland die over zijn eigen toekomst zou beslissen.’

De Schotse regering zal later deze maand het parlement tóch vragen om een tweede referendum te organiseren, klinkt het. ‘Democratie zal overwinnen. De enige vraag is hoe lang het zal duren voor de Tories en Westminister om die onvermijdelijkheid te aanvaarden.’

Volgens peilingen zou 48 procent voor de onafhankelijkheid stemmen als er nu een referendum zou doorgaan, ondanks brexit en de luttele populariteit van Johnson in Schotland.

Lees ook:

Source: The Guardian


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij

De wereldwijde financiële crisis was het ultieme bewijs dat vaak gebruikte indicatoren als het bbp tekort schieten. Geen van die cijfers waarschuwden ons dat er iets aan het mislopen was.

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie