Britse parlement zet licht op groen voor brexit op 31 januari

Het Britse parlement heeft het brexitakkoord van premier Boris Johnson goedgekeurd.

Johnson heeft het bexitakkoord door het parlement geloodst. Dat wil zeggen dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 januari zal verlaten, drieënhalf jaar na het referendum van 2016.

De stemming ging door op vrijdagnamiddag. In totaal schaarde 357 man zich achter de ‘Withdrawal Agreement Bill’. 234 stemden tegen.

Jeremy Corbyn, voorzitter van Labour, die tijdens de verkiezingen van 12 december tegen Johnson opkwam, blijft een forse tegenstander. ‘Deze deal zal gebruikt worden als een stormram om ons naar een pad te leiden van deregulering en een giftig akkoord met Donald Trump die NHS (het openbare gezondheidszorgstelsel) zal uitverkopen en de prijzen van onze medicijnen in de hoogte zal jagen. We blijven ervan overtuigd dat er een betere manier is voor Groot-Brittannië om uit de EU te gaan.’

Transitieperiode tot december 2020

De brexitwet is principieel goedgekeurd. De komende dagen zal ze nog naar de betrokken commissies gaan terwijl het Lagerhuis in kerstreces gaat. Daarna moet het Hogerhuis er nog over stemmen.

Nadat de Britten uit het Verenigd Koninkrijk zijn gestapt op 31 januari volgt een overgangsperiode tot 31 december 2020. Hierin moeten de Britten met de EU tot een vrijhandelsakkoord komen. Volgens de huidige wet kan er geen verlenging zijn van de periode, wat de kans op een ‘harde brexit’ – zonder een akkoord – reëel maakt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20