Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Klinkende overwinning Boris Johnson opent weg naar brexit

Logo Business AM
Politiek

13/12/2019 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

EPA

De Conservatieve partij van Boris Johnson heeft Labour weggeblazen in de Britse parlementsverkiezingen. Dat opent de weg naar een definitieve brexit.

Met bijna alle 650 kiesdistricten geteld, heeft de Conservatieve partij van premier Boris Johnson 364 zetels binnen in het Lagerhuis. Dat betekent dat ze de verhoopte absolute meerderheid met gemak binnenrijft.

Het resultaat is cruciaal voor het verdere verloop van de brexit. Nu kan de premier zijn brexitakkoord met de Europese Unie door het parlement krijgen en de Britten op 31 januari 2020 uit de EU loodsen.

Exit Corbyn

Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn, die een nieuwe deal met de EU en een nieuw referendum over de brexit beloofde, leidt een historische nederlaag. De partij strandt op ruim 200 zetels.

Corbyn kondigde zijn politieke afscheid op het hoogste niveau aan. Hij heeft niet kunnen overtuigen met zijn campagne rond gezondheidszorg, betere arbeidsomstandigheden, onderwijs en hogere uitkeringen. In een eerste reactie zei hij ‘Labour niet opnieuw te zullen leiden bij een volgende verkiezing.’

Brexit-agenda

De uitslag wijst mogelijk op brexitmoeheid. Als Labour het had gehaald, wou Corbyn eerst nog een nieuwe brexitdeal met de EU bespreken om die dan aan de Britse kiezers voor te leggen. ‘Get Brexit Done’ van Johnson klonk de Britten aanlokkelijker in de oren.

Wil de uitslag nu zeggen dat alle brexit-perikelen achter de rug zijn? Nog niet. Want na de scheiding volgt een transitieperiode tot december 2020 waarin de Britten met de EU tot een vrijhandelsakkoord moeten komen.

Pond schiet de hoogte in

Zodra duidelijk werd dat Johnson een absolute meerderheid zou halen, steeg het Britse pond. Ten opzichte van de euro steeg die munt met twee procentpunten. Na het brexitreferendum in 2016 dook het pond nog 10 procent lager.

Ook de aandelenbeurzen reageerden met stijgende koersen. ‘Met deze duidelijke uitslag komt er relatieve politieke stabiliteit in het VK en dus minder onzekerheid’, klinkt het op de beursvloer.

Source: BBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij