Klinkende overwinning Boris Johnson opent weg naar brexit

De Conservatieve partij van Boris Johnson heeft Labour weggeblazen in de Britse parlementsverkiezingen. Dat opent de weg naar een definitieve brexit.

Met bijna alle 650 kiesdistricten geteld, heeft de Conservatieve partij van premier Boris Johnson 364 zetels binnen in het Lagerhuis. Dat betekent dat ze de verhoopte absolute meerderheid met gemak binnenrijft.

Het resultaat is cruciaal voor het verdere verloop van de brexit. Nu kan de premier zijn brexitakkoord met de Europese Unie door het parlement krijgen en de Britten op 31 januari 2020 uit de EU loodsen.

Exit Corbyn

Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn, die een nieuwe deal met de EU en een nieuw referendum over de brexit beloofde, leidt een historische nederlaag. De partij strandt op ruim 200 zetels.

Corbyn kondigde zijn politieke afscheid op het hoogste niveau aan. Hij heeft niet kunnen overtuigen met zijn campagne rond gezondheidszorg, betere arbeidsomstandigheden, onderwijs en hogere uitkeringen. In een eerste reactie zei hij ‘Labour niet opnieuw te zullen leiden bij een volgende verkiezing.’

Brexit-agenda

De uitslag wijst mogelijk op brexitmoeheid. Als Labour het had gehaald, wou Corbyn eerst nog een nieuwe brexitdeal met de EU bespreken om die dan aan de Britse kiezers voor te leggen. ‘Get Brexit Done’ van Johnson klonk de Britten aanlokkelijker in de oren.

Wil de uitslag nu zeggen dat alle brexit-perikelen achter de rug zijn? Nog niet. Want na de scheiding volgt een transitieperiode tot december 2020 waarin de Britten met de EU tot een vrijhandelsakkoord moeten komen.

Pond schiet de hoogte in

Zodra duidelijk werd dat Johnson een absolute meerderheid zou halen, steeg het Britse pond. Ten opzichte van de euro steeg die munt met twee procentpunten. Na het brexitreferendum in 2016 dook het pond nog 10 procent lager.

Ook de aandelenbeurzen reageerden met stijgende koersen. ‘Met deze duidelijke uitslag komt er relatieve politieke stabiliteit in het VK en dus minder onzekerheid’, klinkt het op de beursvloer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20