Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid

De Schotse premier Nicola Sturgeon organiseert volgend jaar een nieuw referendum over de onafhankelijkheid. Volgens de leidster van de Scottisch National Party (SNP) kan Londen dat niet weigeren.

Sturgeon deed de aankondiging op een partijcongres in het Schotse Aberdeen. Het nieuwe referendum moet er komen omwille van de Brexit. De SNP-politica noemt die rampzalig. ‘Wales heeft gekozen om te vertrekken. Engeland ook. Noord-Ierland krijgt zeggenschap over zijn toekomst. Schotland zal het enige land in het Verenigd Koninkrijk zijn dat tegen zijn wil uit de Europese Unie gehaald wordt. Dat is een ontkenning van rechtvaardigheid en basisdemocratie’, stelde Sturgeon.

Hoewel Londen zich verzet tegen een nieuw referendum, is weigeren onmogelijk, beweert Sturgeon. ‘De Brexit komt er tegen onze wil, dat geeft ons een sterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum’, zei Sturgeon nog. Afgelopen maandag greep de Britse premier Boris Johnson de Queen’s Speech nog aan om te herhalen dat het referendum van 2014 ‘eenmalig-in-een-generatie’ was. Ook Labour staat niet te springen voor een referendum.

Schotten warm maken voor referendum

Londen zal dus nooit instemmen met een nieuw referendum. Een illegale volksraadpleging heeft ook geen zin, beseft Sturgeon. De toespraak moet vooral de Schotse bevolking warm maken. Als SNP bij volgende verkiezingen een absolute meerderheid haalt, kan de partij makkelijker een referendum afdwingen in Londen.

In 2014, het eerste referendum, stemde 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid. Bij de volksraadpleging rond de Brexit in 2016 koos 62 procent van de Schotten voor ‘remain’, tegenover 48 procent van alle Britten. Ruim twee jaar geleden wilde Schotland een tweede referendum organiseren, dat toenmalig premier Theresa May tegenhield. Zij vond het toen nog te vroeg om het resultaat van de Brexit te beoordelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20