Het geheime plan dat Joe Biden tot in Kyiv bracht

Bij buitenlandse staatsbezoeken komt heel wat planning, logistiek en beveiliging kijken. Nog moeilijker is het voorbereiden van een trip die geheim moet blijven, en dan nog naar een land in oorlog gaat. De chronologie van het verrassingsbezoek van Joe Biden aan Kyiv.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn bezoek aan Oekraïne herbevestigde de Amerikaanse president zijn steun aan het belegerde land. Normaal gezien zou hij naar Polen afreizen, maar dus niet zonder een tussenstop in Kyiv. Daar werd hij door zijn tegenhanger ontvangen, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Biden kwam ook met een cadeau: zo deelde hij mee dat de VS voor nog eens 450 miljoen dollar aan extra militaire steun zou leveren.

Vrijdag 17 februari

De echte voorbereidingen werden al veel eerder getroffen, maar vrijdag werd de pers gebrieft.

  • Slechts twee journalisten, een van de Wall Street Journal en een van het persbureau Associated Press, werden uitgenodigd in het Witte Huis. Daar briefte communicatiedirecteur Kate Bedingfield hen dat Biden naar Kyiv zou afreizen, en dat zij mee mochten.
  • Het duo werd op het hart gedrukt met geen woord te reppen over de reis. Ook kregen ze de verantwoordelijkheid om deta
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer